28.8 C
Tešanj
Srijeda, 19 Juna, 2024

Američki izvještaj Rusmira Hrvića: Bh. poslovna delegacija upoznala poslovne tajne Amerike

Pod vodstvom Američke trgovačke komore u Bosni i Hercegovini (AmCham BiH), bh. poduzetnik Rusmir Hrvić bio je dio prve poslovne delegacije iz Bosne i Hercegovine na značajnom putovanju u Sjedinjene Američke Države.

Ova misija, sa snažnom podrškom AmCham-a, imala je za cilj otkriti poslovne tajne Amerike i uspostaviti kontakte s ključnim akterima u poslovnom i obrazovnom sektoru.

Kako je kazao u svom “američkom izvještaju”, delegacija je uspješno započela svoj put s fokusom na dva vitalna poslovna čvorišta – Boston i New York.

“Dobili smo priliku za dijalog s prestižnim sveučilištima, istraživačkim institucijama i obrazovnim ustanovama kako bismo razmijenili znanje, iskustva i najbolje prakse u području obrazovanja i razvoja ljudskih resursa. Posjetili smo sjedište Bloomberga u New Yorku kao vodećeg globalnog dobavljača finansijskih vijesti, podataka i analitike”, navodi Hrvić.

U sklopu poslovne delgacije posjetil su i UPS korisnički centar u New Yorku. Sa preko 500.000 zaposlenih širom svijeta i s prosječnom dnevnom količinom od 24,3 miliona paketa i dokumenata, UPS, kao najveća svjetska kompanija za dostavu, igra ključnu ulogu u globalnoj logistici.

“Nakon toga, imali smo čast posjetiti sjedište Deloittea u Rockefeller Centru u New Yorku. Deloitte je jedna od najvećih svjetskih kompanija za profesionalne usluge, specijalizovana za područja revizije, poreskog savetovanja, finansijskog savetovanja, upravljanja rizicima i konsaltinga. Sa McCann Worldgroup, jednom od najstarijih marketing agencija na svijetu, koju smo posjetili u New Yorku razgovarali smo o izgradnji brendova i jačanju poslovne suradnje s Bosnom i Hercegovinom”, ističe.

U toku ovog putovanja imali su kaže nevjerovatnu priliku da posjete IBM Innovation Studij.

“Ova posjeta je bila izuzetno inspirativna i pružila nam uvid u fascinantan svijet kognitivnih računarskih tehnologija. IBM (International Business Machines Corporation) je globalna tehnološka kompanija. IBM je poznat po svojoj dugoj historiji inovacija”, navodi Hrvić.

U partnerstvu s USAID Diaspora Invest Project, Američka trgovačka komora Bosne i Hercegovine (AmCham BiH) uspješno je organizirala najveći skup bh. poslovne dijaspore na kojoj su također prisustvovali.

Kroz ovo druženje bili su i na Massachusetts Institute of Technology (MIT) u Bostonu, koji je jedan od najprestižnijih sveučilišta i istraživačkih centara na svijetu i redovno se rangira među vodećim institucijama u oblastima nauke, tehnologije, inženjeringa i menadžmenta. Delegacija je imala priliku istražiti prostorije Meta, renomirane tehnološke kompanije koja je poznata po razvoju inovativnih rješenja. Vrhunac posjete predstavljalo je svjedočenje konvergencije informatike i umjetne inteligencije (AI) te sticanje uvida u pionirska istraživanja i revolucionarne tehnologije koje oblikuju budućnost digitalnog doba.

“Posjetili smo i kancelariju Amazona u Bostonu. Posjeta je rezultirala namjerom za daljnjom saradnjom i otvorila diskusiju o raznim temama. Jedna od tih tema bila je kako raznolika bosanska preduzeća koja su bila predstavljena mogu iskoristiti najnovije tehnologije. Hvala AmCham BiH na ovom nezaboravnom iskustvu!”, zaključio je direktor AS Holdinga.

Izvor: Akta

Povezane vijesti

Najnovije vijesti