4.2 C
Tešanj
Nedjelja, 21 Aprila, 2024

Amna se u 2022. izborila s bolešću, udala za ljubav svog života i magistrirala građevinu

Da život ispisuje teške, ali i lijepe stranice govori i priča o Amni Mahmutović-Kulić kojoj je otac Zikret Mahmutović, ratni vojni invalid bez noge, donirao 70 posto jetre i tako svojoj kćerki spasio život.

O nevjerovatnoj ljubavi roditelja prema svom djetetu, ali i hrabrosti 26-godišnje Amne Faktor je pisao u januaru ove godine.

Prošle godine u maju Amna je bila jako loše. Ljekari u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) su, nakon svih pretraga, utvrdili cirozu jetre i ocu otvoreno kazali kako je jedini spas – transplantacija jetre.

U potrazi za spasenjem za svoje dijete porodica Mahmutović saznala je za Kliniku Memorial u Istanbulu u Turskoj gdje se rade transplantacije sa živih donora, pa je nakon pretraga na KCUS-u utvrđeno da joj otac može donirati dio organa.

Transplantacija je urađena 20. decembra prošle godine, a postoperativni tok dobro je prošao.

Za nekoliko dana će godina kako je Amni transplantirana jetra. Odlično se osjeća, a prethodne mjesece, iako je, kako kaže, prema strogim preporukama ljekara trebala mirovati i posvetiti se samo sebi i zdravlju, iskoristila je da unaprijedi akademsko zvanje, ali i uplovi u bračne vode.

Donedavno diplomirani inžinjer građevine, Amna je 4. oktobra odbranila i magistarski rad, a mjesec ranije – tačnije 4. septembra udala se za zaručnika i ljubav svog života Dinu Kulića, magistra ekonomije.

– Iako je transplantacija obavljena krajem prošle godine, 2022. za mene je bila presudna, kada je u pitanju moje zdravlje, a uz to desilo se još lijepih stvari. Rijetki su dani kada ne pomislim koliko sam samo uspjeha i lijepih stvari imala u ovoj godini, a samo prije godinu borila sam se za život, govori Amna.

Dodaje da se i ona i otac osjećaju odlično:

– Otac više ne ide na kontrole, a ja sam prije nekoliko sedmica bila u Turskoj na kontroli gdje su mi ljekari potvrdili da sve ide dobrim tokom. U Turskoj je kontrola, ako je sve dobro, godišnje, a na KCUS-u svaka dva mjeseca. Imam terapiju koju redovno uzimam, malo je korigovana, ali ću je koristiti do kraja života, kaže Amna.

Otkriva nam da, nakon teško borbe za život koju je prošla u 2021, sada uživa u svakom trenutku.

– Najednom su mi male i nekad nevažne stvari postale toliko važne. Uživam u svakom danu, satu, trenutku, sa suprugom, roditeljima, familijom, prijateljima jer tek sada shvatam da je zdravlje najveći poklon kojeg je Bog dao čovjeku. To zaista treba cijeniti i ja to činim. Što se tiče posla, još ne radim, ali sam u potrazi za njim. Ne razmišljam o odlasku, želja mi je ostati u mojoj Brezi,ispričala je Amna Mahmutović-Kulić za Faktor.

Izvor: iskra-islama.net

Povezane vijesti

Najnovije vijesti