25.8 C
Tešanj
Utorak, 16 Aprila, 2024

Analiza će otkriti razloge samoubistava u Tešnju

Napravit ćemo početnu analizu kako bi bile utvrđene okolnosti, a potom se sa svim nadležnim institucijama uključiti i vidjeti kako možemo pomoći i reagirati, rekao Huskić

Veliki broj samoubistava i tragičnih slučajeva koji su imali smrtni ishod zabrinuli su brojne građane Bosne i Hercegovine, posebno jer su se svi ti slučajevi dogodili u veoma kratkom periodu.

Alarmantan podatak dolazi iz općine Tešanj, gdje je od početka ove godine čak osam građana diglo ruku na sebe.

Skok u bunar

Posljednji slučaj desio se u utorak, u naselju Trepče, kada je 31-godišnja žena samoubistvo izvršila skokom u bunar. Zbog čega se odlučila na ovaj korak, nije poznato.

Nakon ovog slučaja na Facebook profilu oglasio se i načelnik Tešnja Suad Huskić.

– Da je jedno, bilo bi previše. Žao mi je naših sugrađana i njihovih porodica! Očito se srećemo s teretima bolne prošlosti i teške sadašnjosti. Društvo i sistem su “oboljeli”, posljedice su iz dana u dan sve veće i sve teže“ – napisao je Huskić.

Huskić: Da je jedno, bilo bi previše  - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Huskić: Da je jedno, bilo bi previše

U izjavi za „Avaz“ rekao je da su već održani sastanci s policijom i centrom za socijalni rad.

– Razmotrit ćemo sve slučajeve, analizirati, a potom s nadležnim institucijama vidjeti kako možemo pomoći i reagirati. Već u prvoj analizi se vidi da je lani bilo oko 400 samoubistava u cijeloj BiH. Nažalost, sada smo u situaciji da moramo raditi poređenja, vidjeti šta se dešava u Tešnju – rekao je Huskić.

Psihički problemi

U Općoj bolnici Tešanj početkom maja samoubistvo skokom kroz prozor s četvrtog sprata počinio je 70-godišnji I. S. iz Piljužica kod Tešnja. Riječ je o pacijentu koji je imao psihičkih problema.

Mjesec ranije, u mjestu Kalošević osoba M. B. počinila je samoubistvo upucavši se iz automatske puške.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti