20.5 C
Tešanj
Ponedjeljak, 22 Jula, 2024

Anela iz Piljužića ruši sve predrasude: Ona je jedina djevojka među automehaničarima

Jeste li i jedna od onih koja nezna mnogo o automobilima? Ili ipak znate nešto malo? Ne brinite, niste jedine. Još od svojih početaka,  auto industrija bila je usmjerena prema muškarcima, pretežno zbog toga što žene nekada nisu smjele voziti.

Danas je stuacija drugačija. Žene širom svijeta svakodnevno upravljaju automobilima – obavljaju šoping, putuju na posao, odvoze djecu u vrtić i slično. Auto industrija se sve više okreće ženama, proizvodeći automobile jednostavne za upravljanje, praktične, ali i ženstvenog izgleda. No, u pogledu popravka automobila, žene se još uvijek suočavaju s predrasudama.

U BiH poslovi se još uvijek dijele na one muške i one koji su namjenjeni ženama. Naša gošća u podcastu „Mikrofon zajednici“, razbija sve te predrasude i prije tri godine hrabro se upustila u automehaničarski zanat.

Gledajući ovogodišnje panoe maturanata iz MSŠ Tešanj, primijetila sam nešto neobično – u jednom razredu za automehaničare bila je samo jedna djevojka. Kao novinaru, odmah mi je sinula ideja da je predstavim svim Tešnjacima. Ubrzo smo dobili njen broj telefona i dogovorili gostovanje u našem podcastu.

U srijedu je Anela stigla u naš radio sa blagom tremom, koju je brzo prevazišla tokom razgovora. Razgovarali smo o njenom školovanju, odluci da postane automehaničarka i reakcijama njene majke, kao i društva na tu odluku. Anela nam je otkrila i svoje planove za budućnost.

Cijeli razgovor možete pogledati u videu ispod.

Izvor: zosradio.ba

Povezane vijesti

Najnovije vijesti