23 C
Tešanj
Četvrtak, 18 Jula, 2024

Armin Hrvic: Vratit ćemo se u Bijelu Kuću

Planiramo širiti proizvodne kapacitete, što u svakom slučaju znači i otvaranje novih radnih mjesta * Sve više hotela, restorana, kafea, ustanova žele u ponudi imati Oazu * Zastupljenost Oaze, kao i ostalih bh. voda na domaćem tržištu, nije zadovoljavajuća

– Prirodna mineralna voda Oaza – Tešanjski kiseljak nagrađena je srebrenom medaljom za kvalitet na 25. po redu Međunarodnom testiranju voda u američkom Berkeley Springsu. Kakav značaj za Oazu ima ova nagrada?
Ovo je još jedan svjetski uspjeh Oaze. Biti nekoliko godina najbolji na svijetu, a onda nakon izvjesnog perioda dobiti na najznačajnijem međunarodnom testiranju voda ponovno takve ocjene kvaliteta na najvišoj razini, istinski je podvig i potvrda da je Oaza zapravo bosansko čudo i ponos cijele BiH. Ovo je ujedno i potvrda kontinuiteta kvaliteta i povratak Oaze na svjetsku scenu i to na velika vrata. Međuanrodna smotra voda u Berkeley Springsu vrijedi za jednu od najavažnijih u svijetu, i usporedbe radi nagrade dobivene u ovom gradu u Vest Virdžiniji za vodu pandan su nagradama “Oskar” Američke filmske akademije. Podsjetio bih da je Oaza do sada na „Berkeley Springs International Water Tasting Awards“ ocijenjena najprije zlatnom medaljom 1998., zatim srebrenom medaljom 2000., potom bronzanom medaljom 2001., te zlatnom medaljom 2002. godine.

– Vlada Federacije BiH, nedavno je odobrila Oazi zahtjev o povećanju zahvatanja količine mineralne vode. Zbog čega je Oaza uputila ovakav zahtjev?
AS GROUP je akvizirala Oazu prije dvije godine. Za kratko vrijeme smo uspjeli Oazu vratiti na prodajne police. Svakim danom rastu interes i potrebe tržišta, te je i povećanje kapaciteta sasvim razumljivo.

– Da li veći kapaciteti znače i nove pogone, nova radna mjesta?
Da, planiramo širiti proizvodne kapacitete, što u svakom slučaju znači i otvaranje novih radnih mjesta.

– Koja su glavna izvozna područja kompanije Oaza, imate li kakvih problema sa izvozom?
Glavna izvozna područja su Sjeverna Amerika, zemlje Bliskog Istoka kao što su Ujedinjeni Arapski Emirati, Jordan, Kuvajt, potom Austrija, itd. S obzirom na kvalitet Oaze, i nagrade koje dobija, vidimo upravo u izvozu veliku šansu za uspjeh. Svakim danom sve je više kupaca kod kojih postoji interes da uvoze Oazu na njihova tržišta. Izvjesne prepreke postoje, pogotovu u zemljama regije.

– Ko su najbolji kupci Oaza vode?
Poslujemo sa svim kupcima, od velikih tržnih lanaca, do malih trgovina. Poseban segment saradnje ostvarujemo u tzv. Horeca sektoru. Sve je više hotela, restorana, kafea, ustanova i institucija koji žele u ponudi imati Oazu.

– Kakva je situacija sa plasmanom vode na domaće tržište? Kako se domaća voda bori sa uvoznom za svoje mjesto?
Svjesni smo prednosti koje imamo, i znamo šta nam je činiti kako bi plasman na domaćem, ali i na inozemnim tržištima bio bolji. Zastupljenost Oaze, kao i ostalih bh. voda na domaćem tržištu nije zadovoljavajuća. To je ujedno znak da postoji prostor za razvoj. Prema podacima Svjetske banke iz 2012. godine Bosna i Hercegovina je sa oko devet i po metara kubnih vode po stanovniku zemlja sa najvećim količinama vode za piće u regionu, sedma u Evropi, a po vodnim resursima bogatija je od mnogih zemalja svijeta, uključujući Kinu, Francusku, Njemačku, Japan i SAD. Ako je voda strateški resurs Bosne i Hercegovine, onda bismo se tako trebali početi i ponašati. Imamo kvalitet i kapacitete, potrebno je još razinu konkurentnosti domaćih brandova podići na viši nivo.

– Kakva je bila prošla godina za Oazu, a kakvi su planovi za ovu godinu?
Iz godine u godinu smo sve bolji, povećavamo proizvodnju i prodaju. Ove godine smo planirali redizajn etikete, nove boce smo već lansirali na tržište, a ubrzano radimo i na realizaciji projekta proširenja kapaciteta. Oaza izvire ispod Crnog vrha, zanimljivog po mnogo čemu. Pretpostavlja se da je nekada davno u prahistoriji tu bio vulkan. Sa tešanjske strane Crnog vrha nalazi se izvorište Oaze, na strani koja pripada Tesliću smještena je ljekovita banja Vrućica. Oaza je bosanska voda, najviše što Bosna može dati. To je bosansko čudo i jedna od najboljih mineralnih voda na svijetu, a njeni potencijali su ogromni. Uz dalje jačanje branda Oaza , planiramo proširenje asortimana i pokretanje novih linija proizvoda, sokova, i napitaka tipičnih za bosanskohercegovačko kulinarsko nasljeđe. Tako da postoje odlični preduvjeti, po našem mišljenju, i za stvaranje novih vrijednosti koje ovaj brand s pravom zaslužuje, navodi se u saopćenju ove kompanije.

– Na kraju, ima li još Oaze u Bijeloj kući?
Nema, ali će je biti ako Bog da.

Oslobođenje.ba

Povezane vijesti

Najnovije vijesti