19.7 C
Tešanj
Srijeda, 24 Jula, 2024

Arnela Karabegović: Moj život u Americi

Brojni Bosanci i Hercegovci žive diljem svijeta i svoju zemlju predstavljaju nabolje što znaju. Oni su naši predstavnici ma koliko udaljeni bili i ma čime se bavili. Jedna od njih je i Arnela Karabegović koja je rođena 1996. godine u Tešnju, a od 1998. godine živi u Americi (Chicago), u koju se preselila s roditeljima.

-„ Moj otac je iz Teslića koji je u ratu bio okupiran. On je bio u logoru u Tesliću i kasnije kada je izašao na slobodnu teritoriju Tešanj po završetku rata, nije imao drugu opciju nego da potraži bolji život u drugoj zemlji, tako da se odlučio da idemo za Ameriku 1998. godine“ – pojasnila je gđica Karabegović.

U SADu živi već 17 godina i rodnu BiH posjeću dva puta godišnje kako bi se družila s rodbinom i održala kontakt s prijateljima i bivšim komšijama. Ona je odrasla u Americi u kojoj je stekla i obrazovanje i u njoj će svoj život i nastaviti ali kako kaže, rodna BiH uvijek će joj ostati u srcu. U svijet modelinga ušla je još kao devetogodišnja djevojčica, ali škola joj je uvijek na prvom mjestu.

– „Završila sam srednju školu za kozmetiku, a sada idem dalje na Farmaceutski fakultet – University of Illinois u Chicagu. Modelingom sam se počela baviti od malena. Uvijek sam voljela modeling i s osam godina sam počela časove modelinga. Za godinu dana sam već bila u New Yorku i potpisivala prvi ugovor s modnom agencijom. Modeling mi je uvijek sa strane, a na prvom mjestu je škola.“- rekla je devetnaestogodišnja Karabegović, koja povremeno radi za firmu svojih roditelja B H 92 Trucking, Inc., koja se bavi transportom.

Iako joj nedostaju BiH i rodbina, kao dobru stranu SADa ističe mogućnost napretka u karijeri i brojne opcije koje se nude.

– „Želja mojih roditelja je uvijek bila da se vratimo u Bosnu, ali izvjesno vrijeme ostat ćemo u Americi. Naša Bosna je prelijepa i u njoj ima sve samo što nema posla za mlađe tako da poslije završetka škole svi žele da odu u inastranstvo za boljim životom. Ja planiram završiti fakultet, a s manekstvom ne znam koliko ću dostignuti. U Washington D.C-u sam se takmičila sa 54 djevojke iz cijele Amerike od 30. juna do 5.jula.

Predstavljala sam državu Illinois u kojoj živim već 17 godina. Kategorije takmičenja bile su svečana haljina, kupaći kostim, pista, intervju i pitanje na bini. Nažalost, nisam pobijedila ali sam ušla među top 10.

Velika je čast samo doći do takmičenja da predstavljaš svoju državu, a pogotovo da uđes u prvih 10. Iako nisam pobijedila još uvijek idem dalje. Ovim putem želim da se zahvalim svima koji su me podržavali u mom takmičenju pogotovo moji Bosanci“ – rekla je aktuelna Miss Teen Illinois, Karabegović te poručila:

„Želim svima, a posebno mlađim osobama da poručim da nikada ne odustaju od onoga u što vjeruju. S dobrom voljom, upornošću i s organizacijom postiže se sve. Uvijek držite glavu uspravno i idite dalje bez obzira na prepreke. Najbitnije je imati obrazovanje, a sve ostalo će doći na svoje mjesto.“

Povezane vijesti:
Podržimo našu Arnelu Karabegović u borbi za Miss United States
Arnela Karabegović od 1. jula takmičit će se za najljepšu tinejdžerku SAD
Bosanka Arnela osvojila titulu “Worlds Perfect Supermodel”

Izvor: Zeda.ba

Povezane vijesti

Najnovije vijesti