21.3 C
Tešanj
Srijeda, 29 Maja, 2024

Baka organizovala otmicu vlastite unuke: “Samo sam je htjela spasiti iz tog zla”

Zbog otmice vlastite unuke koja zapravo i nije bila baš prava otmica, ali je cijeli slučaj izazvao veliku pažnju javnosti jer su osim dalmatinske penzionerke kao idejne začetnice u ‘otmičarskom‘ timu bili još i jedna policajka, bivša nogometašica, elektroinstalater, cvjećarka te kuhar, na splitskom sudu donesena je nepravomoćna presuda.

Svi su oni htjeli pomoći 75-godišnjoj J. Ž. da, nažalost, na krivi način odvrati unuku od lošeg društva u koje je upala, ali i da je maknu od droge.

Stoga je uz penzionerku koja je poticala na oduzimanje slobode, splitski sud proglasio krivima i izvršitelje te pomagače tog kaznenog djela, A. K. (28), S. H. (48), D. P. (26), I. G. (25), M. L. (28) te S. V. (65). Osuđeni su na uvjetne kazne. I dok je baka dobila godinu dana zatvora s trogodišnjim rokom kušnje zbog poticanja na otmicu, optužena šestorka izvršitelja otmice i pomagača dobila je po osam mjeseci uvjetno na dvije godine. Svi moraju platiti 130 eura sudskih troškova, ali to nije sve.

Ujedno im je trajno oduzeto sve što su koristili za zastrašivanje tokom otmice – elektrošoker, crne majice dugih rukava Decathlon, te tri podkape, dva zračna pištolja i prigušivač, tri para rukavica, tri termička destruirana mobitela i pet vezica te će sve po pravomoćnosti presude biti uništeno.

Na suđenju je sedmorka priznala krivicu. Baš kao što je prije tri godine penzionerka govorila za medije nakon što je bila privedena, ponovila je i u sudnici da joj je cilj samo bio spasiti unuku i vratiti je na pravi put, piše Jutarnji.

“Željela sam unuku izdvojiti iz narkomanske sredine. U tome sam uspjela jer tome svjedoči i činjenica da je ona danas sasvim druga osoba. Zamolila sam bila A.K. da mi spasi unuku jer sam čula u kakvom se društvu nalazi. Molila sam je da mi je izbavi iz tog zla na bilo koji način. A.K. je pristala. Nisam joj ništa platila za to. Kad se plan skovao, rekla mi je šta će napraviti i da će kupiti dječji pištolj da je zastraši.

Rekla sam joj da napravi bilo šta jer da ću ja odgovornost preuzeti na sebe. I sebe doista smatram najviše krivom. Svu krivicu stavljam na svoja leđa jer sam sada svjesna da su napravili nešto što nije dobro – branila se u sudnici penzionerka ponovivši da je samo htjela spasiti unuku koja je promijenila način i stil života.

Prema optužnici akcija se odvila 1. februara pola sata iza ponoći. U crnom kombiju koji je za tu akciju unajmila penzionerka, A. K. se dovezla do stana u kojem je bila unuka s prijateljicama. U stanu je za to svrhu već bila petookrivljena koja je ekipu ‘otmičara‘ izvještavala o stanju u stanu i ujedno osigurala da vrata stana budu otključana. Kad su se stvorili uvjeti za tobožnju otmicu, ekipa je krenula u akciju.

Troje ih je s fantomkama na glavama i naoružani replikama pištolja i elektrošokerom upalo kroz otvorena vrata stana unutra. Svojom pojavom itekako su kod penzionerkine unuke izazvali strah te su nju i prijateljice odveli u kombi, uzeli im mobitele kako ne bi mogle pozvati pomoć i krenuli putem kamenoloma.

Osim kombija s otmičarima, u drugom vozilu su bili i pomagači koji su ciljano osmatrali trasu i na koncu trebali biti slučajni spasitelji bakine unuke i prijateljica kod kamenoloma Križice u Dicmu koje su ostavljene vezane. Potonji dvojac je imao zadatak djevojke odvezati, odvesti na sigurno, a da za to policija dozna. Ali ih je zaštitar kamenoloma preduhitrio, uočio djevojke i obavijestio policiju, piše Radio Sarajevo.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti