20.1 C
Tešanj
Srijeda, 19 Juna, 2024

Beba preminula u Brčkom, majka tvrdi da je vakcina uzrok smrti

Beba od mjesec dana preminula je u Brčkom, a majka tvrdi da je umrla nakon što je primila vakcinu, dok iz Zdravstvenog centra Brčko negiraju.

Iz Javne zdravstvene ustanove Zdravstveni centar Brčko za Faktor su kazali da su “12. januara u službu hitne medicinske pomoći Doma zdravlja JZU Zdravstveni centar Brčko roditelji donijeli dojenče nad kojim je medicinski tim odmah započeo pružanje hitne medicinske pomoći”. No nisu potvrdili da je uzrok smrti vakcina.

“Dojenče je vozilom Hitne pomoći u pratnji doktora transportovano do bolnice, na Odjeljenje pedijatrije gdje su promptno sprovedene adekvatne mjere kardio-pulmonalne reanimacije od dežurnog pedijatra i medicinskog tima sa Odjeljenja intenzivne njege i anestezije. Nažalost, sve navedene mjere nisu dale željeni rezultat u smislu uspostavljanja kardio-pulmonalne funkcije, te je smrt dojenčeta konstatovana u 07.46 sati. Roditeljima je data preporuka za izvršenje obdukcije, kao jedinog načina za utvrđivanje tačnog uzroka smrti, koju su roditelji odbili. Dojenče je redovno vakcinisano prema utvrđenom kalendaru vakcinacije, posljednji put 9. Januara 2024. godine, a bilo kakve neželjene reakcije na vakcinu nisu prijavljene”, istakli su u saopštenju koje je potpisao direktor JZU Zdravstvenog centra Brčko Emir Osmanović.

O smrti dojenčeta, kako prenosi portal Otisak, oglasila se njegova majka na društvenoj mreži “Fejsbuk”.

“Moje dijete je nakon primljene vakcine preminulo! Zbog nemarnosti doktorice Doma zdravlja koja nije reagirala ni na to što dijete nema kilažu niti ga je detaljno pregledala. Moje dijete je nažalost postalo anđeo”, napisala je majka preminulog djeteta, koja je objasnila da je riječ o vakcini koja se daje bebama koje su napunile mjesec dana života – prenosi Otisak.

“Policija nema zaprimljenu prijavu o ovom slučaju. Policija je informaciju o tome pronašla na portalu. Odmah nakon toga poduzela je sve mjere iz svoje nadležnosti na utvrđivanje svih okolnosti pod kojima se događaj desio”, rekla je za Faktor Dževida Hukičević, stručni referent za odnose s javnošću Policije Brčko Distrikta, prenosi Srpskainfo.

Izvor: nezavisne.com

Povezane vijesti

Najnovije vijesti