12 C
Tešanj
Srijeda, 29 Maja, 2024

Bezuspješno čak 58 godina pokušava dokazati da je osnivač izviđačkog pokreta

Šemsudin Ibrahimović iz Tešnja, iako gazi u devetu deceniju života, ne prestaje da se bori da dokaže kako je on u maju 1957. godine osnovao Odred izvidjača „Crni vrh“ u Tešnju. Na svečanoj akademiji održanoj prije tri godine, kada je promovirana i Monografija Odreda, Ibrahimović je dobio pismenu zahvalu za doprinos u razvoju izvidjačkog pokreta, ali se kao osnivač Odreda pominje drugi čovjek.

– Te 1957. godine u Tešnju je boravio načelnik Odreda izvidjača iz Doboja Zijad Bešlagić, koji je tražio da odredimo omladionca koji će u Doboju pohadjati seminar s ciljem da formira Odred izvidjača u Tešnju.

Omadinski komitet je predložio mene i poslije jednomjesečne obuke, po povratku u Tešanj sam organizirao Odred kojem je pristupilo oko stotinu omladinaca i iste godine smo organizirali prvi kamp na Crnom vrhu. 1958. Sam otrišao u vojsku i više se nisam vratio u Odred. Sada me nema nigdje. Obraćao sam se na sve adrese, ali niotkuda nema odgovora. Svi sudionici toga vremena to znaju i pismeno su mi dali izjave da je istina što govorim. Ali nema koristi. Obraćao sam se Savezu izvidjača i Odredu u Tešnju, ali ništa – jada se Ibrahimović.

Starješina Odreda izvidjača „Crni vrh“ iz Tešnja Mujo Pobrić ističe kako u dokumentaciji, koju Odred posjeduje nema podataka o kojima Ibrahimović govori.

S druge strane Ibrahimović kaže kako neće stati, jer istina i pravda moraju biti zadovoljene.

Dnevni Avaz

Povezane vijesti

Najnovije vijesti