BiH građani se kunu u Bešlića, Mercedes i Tešanjski kiseljak

BiH građani se kunu u Bešlića, Mercedes i Tešanjski kiseljak

827
0
PODIJELI

Kada bi prosječni bosansko-hercegovački građanin imao neograničeno novca na raspolaganju i ukoliko bi pri kupovini isključivo odlučivao na osnovu kvaliteta, vozio bi automobile marke “Mercedes”, išao na koncerte grupe U2, Dubioze kolektiv ili Halida Bešlića i pio bi Tešanjski kiseljak.

To je pokazalo prvo istraživanje QUDAL – QUality meDAL – DEEPMA, koje je u ožujku ove godine provela švicarska organizacija ICERTIAS – International Certification Association GmbH sa sjedištem u Cirihu.

Anketa je, kako je priopćeno iz te organizacije, urađena putem weba na uzorku od 1.200 građana BiH, korisnika interneta starijih od 15 godina. Cjelokupno istraživanje u BiH obuhvatilo je više od stotinu komercijalnih i nekomercijalnih kategorija, na primjer, najkvalitetnije mlijeko, najkvalitetniji automobil, najkvalitetniji domaći pjevač, strani ili domaći sportista ili klubovi bez obzira o kom sportu je riječ.

Prvi rezultati ovog složenog istraživanja su obrađeni i dostupni za analizu.

U ICERTIAS-u, istraživanjima QUDAL – QUality meDAL želi se popularizirati kvalitet i važnost kvaliteta. “Projektom QUDAL želimo skrenuti pažnju potrošača na to da imaju potpuno pravo da žive kvalitetnije i da zahtjevaju na tržištu viši kvalitet za svoj novac”, ističu u ICERTIAS-u.

Pravo na kvalitet i kvalitetniji život pogotovo je aktualno danas, u trenutno veoma zahtjevnom ekonomskom okruženju, zaključuju u švicarskom ICERTIAS-u.

Bosanskohercegovačke građane i građanke pitali su u QUDAL – QUality meDAL istraživanju šta bi oni kupovali i šta bi koristili da im pri kupovini novac nije apsolutno nikakav problem, te da pri odluci o kupovini i konzumaciji vode računa isključivo i samo o kvalitetu.

Istraživanje QUDAL – QUality meDAL daje stoga jednu posve novu sliku o Bosni i Hercegovini i bosanskohercegovačkom tržištu i otkriva razmišljanja bosanskohercegovačkih građana o vrijednostima i kvalitetu koji su im dostupni i na koji ih način oni prepoznaju i valoriziraju.

Istraživanje tržišta QUDAL, naime, ne mjeri udio u prodaji niti snagu nekog brenda, već isključivo mišljenje samih potrošača o tome ko njima za određene kategorije nudi najviši nivo kvaliteta u njihovoj zemlji.

Na koji način razmišljaju bosanskohercegovački građani kada je riječ o vrhunskom kvalitetu možda najbolje govori kategorija iz istraživanja QUDAL – Quality DEEPMA – “obiteljski automobili”.

Upitani da navedu proizvođača, odnosno ponuđača obiteljskih automobile koji po njihovom osobnom iskustvu i mišljenju nudi apsolutno najviši nivo kvaliteta na bosansko-hercegovačkom tržištu, najveći broj anketiranih na ovako postavljeno pitanje odgovorio je – “Mercedes”.

Zavidno mjesto je pripalo pjevačici Madonni, a nogometaš Mesi pozicionirao se na prvo mjesto kao najkvalitetniji svjetski sportaš prema mišljenju BiH građana, dok je Nogometni klub Barcelona za njih najkvalitetniji sportski klub na svijetu.

U kategoriji najkvalitetnijeg domaćeg sportaša BiH građan su izabrali Edina Džeku, odnonsno nogometni klub Željezničar.

Cilj projekta QUDAL je skrenuti pažnju javnosti na važnost kvaliteta u svakodnevnom odabiru i prava građana na vrhunski nivo kvaliteta, kao i omogućiti potrošačima lakše snalaženje i lakši pronalazak najkvalitetnijih proizvoda i usluga na tržištu.

Istraživanje je, kako se tvrdi, provedeno u potpunosti u skladu sa odredbama Međunarodngo kodeksa za sprovođenje tržišnih i društvenih istraživanja, koji su donijeli Međunarodna trgovačka komora (ICC) i Svjetsko udruženje istraživačkih stručnjaka (ESOMAR), navodi se u priopćenju.

NEMA KOMENTARA