18.3 C
Tešanj
Utorak, 25 Juna, 2024

BiH: Kako je porodica optužena za milionsku pronevjeru navodno dovedena na prosjački štap?

Priča Mustafe i Zehre Alajmović iz Breze poznata je, manje-više, svima.

Nakon što su godinama, putem svog „projekta“ Ko nema neka uzme – halal je, sakupljali novac za Zehrino liječenje, Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu Tužilaštva ZDK za sticanje protivpravne koristi u iznosu od skoro milion KM.
Mustafa je optužen za prevaru i pranje novca, a Zehri je na ta krivična djela dodata i porezna utaja.
Alajmovićima je u zadnje dvije godine struja isključivana 11 puta. Zadnji put u decembru prošle godine. Sada žive od onoga što Mustafa ponekad zaradi jer zbog blokade računa ne može nigdje biti zaposlen za stalno. A ni stečeni imidž mu ne ide u prilog.
Kako se dogodilo da porodica optužena za pronevjeru milion KM dođe praktično na prosjački štap? A Alajmovići danas žive baš tako.

– Bio sam maljkav – kaže nam Mustafa:

– Moja najveća greška je što nisam osnovao udruženje i tako imao trag za novac koji nam je uplaćen gdje je otišao.

Prema navodima optužnice, Mustafa i Zehra su, u periodu od 1. januara 2015. do 14. decembra 2021., s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi, doveli u zabludu veliki broj fizičkih i pravnih lica koja su im uplaćivala novac za Zehrino liječenje, stipendiranje učenika, zekate, kurbane, humanitarne akcije…:

– A da bi u stvarnosti prikupljena novčana sredstva trošili u druge svrhe tako što su veće količine potrošili za privatne svrhe podizanjem novca na bankomatima, kartičnim plaćanjem u raznim marketima široke potrošnje na području BiH, zatim specijaliziranim prodavnicama tehničke robe, obuće, odjeće, benzinskim pumpama, naknade za online videoigrice, popravak svog vozila, kao i druge utroške, umjesto za liječenje Alajmović Zehre – navedeno je u optužnici.

U optužnici je navedeno da je na Zehrino liječenje potrošeno tek nešto više od šest hiljada KM, što njih dvoje negiraju. Ipak, ne posjeduju račune za sve preglede i nalaze koje su uradili privatno jer Zehra nije imala vremena da čeka na zahvate u javnim zdravstvenim ustanovama:

– U Domu zdravlja u Brezi trebala je čekati po tri mjeseca za ultrazvuk, a na Kliničkom centru u Sarajevu nije mogla biti operisana jer tada nismo dobili odobrenje iz Zenice. Na neke preglede je trebala čekati po pola godine.

Žurnal je ranije pisao o ovom problemu kada pacijenti iz Zeničko-dobojskog kantona nisu dobijali pozitivno mišljenje komisije da se mogu liječiti na KCUS-u.

Alajmovići tvrde da su tokom tih pet godina pomagali drugima, i da je veliki dio novca otišao na humanitarne akcije.

U optužnici se također navodi da su novac uplaćen na njihove račune u pojedinim slučajevima koristili za “razne druge humanitarne svrhe ili samo za pomoć – nespecificirano”. Mustafa je javno, putem svojih kanala na društvenim mrežama, a što se još uvijek može pronaći javno, navodio u koje svrhe prikuplja novac.

Mustafa kaže da je javno objavljivao za šta u tom trenutku prikuplja novac. Okvirno procjenjuje da je za druge dao dvije trećine novca:

– Ugradili smo klimu i kupili dva inhalatora na dječijem odjelu u Domu zdravlja u Brezi, pomagali javne kuhinje u Brezi, Visokom i Zenici, za oko 120 porodica godinama kupovali udžbenike i hranu, ugradio stolice na fudbaskom stadionu FK Rudar u Brezi, pomagao liječenje drugih ljudi, izgradio dječije igralište u OŠ Podlugovi, pomagao đacima OŠ Mahala i Enver Čolaković da odu na ekskurziju, dijelio iftare rudarima, izgradio 150 metara lokalne ceste u Zenici, uplaćivao za kurbane i akike… – nabraja.

U Domu za stare koje Mustafa navodi na svojoj listi kažu da finansijske pomoći nije bilo. Zeničanka koja radi u Njemačkoj željela je dva puta na neki način podržati rad Doma i tada je to učinila preko Mustafe – uplatila je novac na njegov račun a on je domu isporučio svoje proizvode.
U Merhametu kažu da je Mustafa jednom prilikom dovezao kurbansko meso u javnu kuhinju u Brezi:

– Doniranja novčanih sredstava nije bilo.

Mustafine komšije sa kojima smo razgovarali potvrđuju da im je mnogo puta pomogao – hranom, odjećom i obućom, pa i novcem:

– Ne sjećam se ni koliko puta sam ga pozvala i nikada se nije dogodilo da me odbije – kaže Aldijana:
– Donosio mi je pelene za djecu, hranu, lijekove, davao novac.

Nešto slično reći će i druge porodice sa kojima smo razgovarali, a spremni su i svjedočiti na sudu u njegovu korist. Danas oni pomažu Mustafi i njegovoj porodici.

Njegov branilac, advokat Almin Dautbegović ovaj slučaj opisuje kao nesvakidašnji:
– Predmet je postavljen od strane Tužilaštva kao da se radi o prevari. Ali kao branilac vidim da je većina donatora uplaćivala novac bez traženja opravdanja u koje svrhe on ide, a mnogi su davali novac da Mustafa da kome je potreban. U jednom trenutku, on je pokušao da obznani da im novac za liječenje više ne treba ali su ljudi nastavili uplaćivati.

Problem je u neregulisanoj zakonskoj regulativi u Zeničko-dobojskom kantonu kada je riječ o oporezivanju donacija, smatra Dautbegović.
Bez obzira na pomoć koju je Mustafa pružao drugima, činjenica je da je suma o kojoj se radi previsoka da bi mogla nestati bez traga. Na pravosudnim organima je sada težak posao dokazivanja da li su i koliko novca tačno Alajmovići zloupotrijebili:
– Od nekoga ko je bio ponos nacije postao sam omraženost nacije – sumira Mustafa.

Osim optužnice, Mustafa ima i oko 200 hiljada KM duga za dva kredita, jedan koji je sam podigao te drugi kojeg mora otplatiti kao žirant, PIŠE ŽURNAL.

 

Povezane vijesti

Najnovije vijesti