6 C
Tešanj
Nedjelja, 2 Aprila, 2023
spot_img

BiH sinoć bila obojena u ružičasto za podršku oboljelima od karcinoma dojke

Simboličnim osvjetljavanjem građevina i objekata u Bosni i Hercegovini u ružičastu boju zvanično je počeo ‘Oktobar – mjesec borbe protiv karcinoma dojke’.

Udruženja oboljelih od karcinoma dojke, okupljena u mrežu ‘Think Pink – Zajedno smo jedno’ na taj način pridružila su se brojnim evropskim gradovima i skrenula pažnju na važnost ranog otkrivanja bolesti. 

– U glavnom bh. gradu u ružičasto smo obojili Akademiju likovnih umjetnosti.  Osvijetlili smo Gradsku upravu u Banjaluci, Mješovitu srednju školu Bugojno, fontanu i most u Hadžićima, nacionalni spomenik kuća Nurije Pozderca i fontanu u Cazinu, most u Goraždu, Tvrđavu u Bosanskoj Krupi, mostove i fontanu u Zenici, Crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije Široki Brijeg.

U ružičastoj boji večeras je i Srednja škola Ivan Goran Kovačić Kiseljak, Srednja strukovna škola Silvije Strahimir Kranjčević Livno i Kula Zmaja od Bosne u Gradačcu – navodi Tim Think Pink.

Tokom oktobra u cijelom svijetu promoviše se borba protiv karcinoma dojke da bi se skrenula pažnja na rasprostranjenost te bolesti, na podizanje svijesti o značaju prevencije i ranog otkrivanja raka dojke, te ukazalo na značaj podrške osobama koje boluju od te bolesti., piše Zenit.

– Kad se rak dojke otkrije u ranoj fazi, uz adekvatnu dijagnostiku i liječenje, šanse za izlječenje i produžetak života mnogo su veće nego u slučajevima kad se ta bolest otkrije u kasnoj fazi – naglašeno je. 

Povezane vijesti

POVEŽITE SE

58,549FansLike
295FollowersFollow
2,040SubscribersSubscribe

Najnovije vijesti