20.5 C
Tešanj
Nedjelja, 21 Jula, 2024

Bili na granici izumiranja: Četvero mladih studenata iz Mostara bori se za očuvanje bosanskih brdskih konja

Grupa od četvero studenata poslovne informatike iz Mostara – Šejma Kuko, Begza Kurtović, Ajdin Đuliman i Edin Orle – započeli su izvanredan projekt usmjeren na selektivni uzgoj i očuvanje autohtone bosanske brdske pasmine konja.

Njihova misija, inspirirana saznanjem da je ova vrijedna pasmina bila na rubu izumiranja, predstavlja izvanredan primjer posvećenosti i ljubavi prema prirodnoj i kulturnoj baštini Bosne i Hercegovine.

“Dirnuti činjenicom da su bosanski brdski konji bili na granici izumiranja, odlučili smo koračati putem onih koji se bore za njihov opstanak,” kaže Šejma Kuko, jedna od članica tima.

Šejma Kuko ima konje već duži niz godina te je odrasla u okruženju ovih životinja. Njena ljubav prema konjima raste svaki dan, a njena najveća želja je nastaviti borbu za očuvanje bosanske brdske pasmine konja i biti jedna od onih koji će pružiti ruku spasa ovoj predivnoj rasi.

Ovaj tim, sastavljen od mladih entuzijasta, koristi svoja znanja iz poslovne informatike kako bi razvili moderne metode za selektivni uzgoj i unaprijedili očuvanje ove posebne pasmine. Njihov projekt obuhvaća prikupljanje podataka, analizu genetike te razvoj strategija koje će osigurati dugoročno očuvanje bosanskog brdskog konja.

Begza Kurtović dodaje: “Naš cilj je ne samo sačuvati ovu pasminu, već i podići svijest o njenom značaju među lokalnim stanovništvom i širom regije.”

Ajdin Đuliman i Edin Orle naglašavaju važnost edukacije i suradnje s lokalnim zajednicama. “Bez podrške lokalne zajednice, naš rad bi bio puno teži. Želimo uključiti što više ljudi i organizacija u naš projekt,” kaže Đuliman.

Ovaj projekt predstavlja svjetionik nade za očuvanje prirodnih resursa Bosne i Hercegovine. Studenti se nadaju da će njihov rad inspirirati i druge mlade ljude da se uključe u slične projekte i pridonesu očuvanju naše vrijedne baštine.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti