28.8 C
Tešanj
Srijeda, 19 Juna, 2024

Bivša ministrica Vlade ZDK na optuženičkoj klupi

Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona je podiglo,a Općinski sud Zenica potvrdio optužnicu protiv bivše ministrice pravosuđa i uprave u Vladi ZDK i aktuelnog sudije u Opštinskom sudu u Banjoj Luci Romane Brkić zbog krivičnog djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja u vezi sa krivotvorenjem javne isprave.

Optužnica tereti Brkić da je, kao ministrica pravosuđa i uprave u Vladi ZDK, nezakonito sačinila i ovjerila uvjerenje o položem stručnom ispitu za svog supruga Dženaida Brkića, na osnovu kojeg je on zasnovao radni odnos u Opštinskom sudu u Tešnju.

Tužilaštvo je podiglo optužnicu i protiv Dženaida Brkića za upotrebu krivotvorene isprave, a optužnica je potvrđena 3. marta.

Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine danas je donijela odluku da se sudija Brkić privremeno udaljava od vršenja dužnosti sudije Osnovnog suda u Banjoj Luci, počevši od 11. marta pa do okončanja krivičnog postupka pokrenutog podizanjem, odnosno potvrđivanjem optužnice.

– Protiv ove odluke se može izjaviti žalba Drugostepenoj disciplinskoj komisiji u roku od tri dana od dana prijema odluke. Žalba ne odlaže izvršenje odluke Prvostepene disciplinske komisije VSTV-a BiH, navedeno je u saopštenju VSTV-a.

Romana Brkić je bila najmlađi ministar u Vladi ZDK, a za njen kratki mandat vezuje se uspjeh pribavljanja milion i po eura iz međunarodnih fondova za izgradnju zgrade Kantonalnog tužilaštva Zenica i rekonstrukciju zgrade Osnovnog suda u Zenici.

Dnevni Avaz

Povezane vijesti

Najnovije vijesti