20 C
Tešanj
Utorak, 18 Juna, 2024

Blizanci Đulović iz Tešnja: Kadeti TOŠK-a sanjaju o velikoj karijeri, uzor im je Ibrahimović

Blizance Belmina i Nedima Đulovića iz Tešnja teško je razlikovati po bilo čemu, no mlade i talentirane fudbalere najbolje prepoznaju fanovi na fudbalskim terenima, posebno navijači tešanjskog TOŠK-a.
Belmin je napadač, a Nedim stoper i od pete godine treniraju nogomet, a trenutno su u sastavu kadeta TOŠK-a koji je njihov matični klub.

Šesnaestogodišnjacima je ljubav prema nogometu “usadio” djed Abdulah, a ukoliko ne ostvare san o sportskoj karijeri moći će nastaviti porodičnu tradiciju u poslu obrade metala.

Belmin kaže kako vjeruju u uspjeh jer su mladići spremni na odricanja zarad ljubavi prema nogometu. te svakodnevno vrijedno treniraju.

“Prve korake smo počeli uz loptu i jednostavno smo se pronašli u nogometu. Najveći motivator za nogomet nam je bio djed Abdulah koji nas je odvodio i dovodio s treninga na trening”, priča za Klix.ba Belmin.

A djed Abdulah igrao je svojevremeno za TOŠK i Slogu iz Doboja, no njegovi potomci, smatra, imaju i daleko više talenta ali i mogućnosti i želje da napreduju, pa im je i danas najveća podrška i budno ih prati na sportskim terenima.

“Zaista imamo ogromnu podršku i ta energija nam mnogo znači jer ljudi prepoznaju talenat, a to nije dovoljno za bilo kakav uspjeh. Rad je najvažniji i treninzi. Ne možete samo voljeti igrati nogomet i čekati da postanete zvijezda. Mi od pete godine treniramo i nikada nismo propuštali treninge iako imamo i druge obaveze”, priča Belmin.

Mladići pohađaju drugi razred Elektrotehničke škole u Tešnju, smjer energetika te iako su im školske obaveze veoma važne, ljubav prema nogometu nadmašila je sve drugo.

“Imali smo jaku podršku tokom godina igranja u Tešnju. TOŠK je naš matični klub, igra prvu ligu Federacije BiH i jedan je od boljih klubova u našem regionu. Najveće ostvarene rezultate smo imali u svojoj 14. godini igrajući za pionire gdje sam ja zabio 24 pogotka, a Nedim je postao kapiten i najbolji stoper lige. Prije dvije godine pozvani smo na probu u FK Sarajevo gdje smo odigrali tri probne utakmice, nismo ostali i vratili smo se u matični klub gdje sada igramo za kadete. Nastupali smo za prvi tim TOŠK-a protiv FK Sarajeva u prijateljskoj utakmici. Najveća utakmica koju smo odigrali bila je u predpionirima protiv FK Sarajeva gdje sam ja da gol za 1:0” priča Belmin Đulović.

Blizanci imaju ponudu iz Austrije, ali im se ne žuri.

“Sačekat ćemo da postanemo punoljetni i da završimo školu. Mi smo sigurni u uspjeh, samo su potrebni dobri treninzi jer smo svjesni da nam talenta ne manjka. To znaju i u TOŠK-u, a da smo veoma talentirani najbolje možda zna naš prvi trener Nedim Dolamić koji nas je naučio prvo poštenom ponašanju, pa onda i sportskom. moj brat i ja imamo mnogo ciljeva. Još kao mali sanjali smo da postanemo nogometaši. ali za to ostvarivanje sna potrebno je mnogo rada, želje, volje i puno sreće. Naš uzor je Zlatan Ibrahimović, fudbaler koji je jako bio siromašan ali je bio uporan i uspio je u životu. Zato smo i odlučni da sve uložimo u rad a onda, vidjet ćemo, mjesta u nogometu će sasvim sigurno biti i za nas”, zaključuje Belmin.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti