28.8 C
Tešanj
Srijeda, 24 Jula, 2024

Bliži se ljeto, a cijene u Hrvatskoj divljaju: Ćevapi nikad nisu vise koštali, a poskupljenja se tek očekuju

Kako se bliži ljeto tako se u istarskim turističkim središtima sve više dižu cijene hrane i pića, i to u odnosu na prošlogodišnje poprilično visoke cijene.

Već je uobičajena cijena od dva eura po kuglici sladoleda, i niko se niti ne sjeća kada je bila niža. Mnogi ugostitelji čak kažu da će i tu cijenu dizati. Cijene velikog makijata u Rovinju i Poreču dostigle su plafon – 3,5 eura, dok je espresso oko 1,80 eura!

U Puli je najviša cijena jedne velike kafe s mlijekom oko 2,30 eura u centru grada. Čista zarada, rekli bi sami ugostitelji. Ista je priča i s Aperol Spritzom, pićem koje se praktički najviše konzumira ljeti na obali.

Realno, cijena decilitra pjenušavca ili proseka, decilistra mineralne i nešto aperola nije neka stavka, no ovo narandžasto piće drži svoju cijenu jer je traženo. Košta od šest do čak 11 eura!

Cijene porcije pomfrita kreću se oko 5 eura, a cijene ćevapa nikad nisu bile veće – idu i do 18,90 eura ili preračunato u kune to je 119 kuna! Već smo se navikli i na visoke cijene pice. One se u ova tri turistička grada kreću od najniže 9 eura za margaritu pa nadalje.

Burgeri su posebna priča. Ovo jelo je poprilično traženo pa mu se cijena u Rovinju kreće i do vrtoglavih 18 eura. A najveća razlika između Poreča, Rovinja i Pule je upravo u cijeni kafe.

U Puli se u centru grada još uvek cijene velikog makijata nisu popele na 3,5 eura što je u Poreču i Rovinju u centru postalo normalno. Čak se više niko na tu cijenu ni ne žali.

S druge strane, u Puli ćete naći najskuplji sladoled – košta od 2 do 3,5 eura po kuglici.

“Ne znam što da vam kažem zašto su te cijene kafe visoke. One su takve možda u centru grada, na periferiji su manje. Činjenica je da je cijena nabavke išla gore i da su ugostitelji skladno tome povećavali cijene”, kaže Vilijam Radešić iz Saveza ugostitelja Poreča.

Ističe da će dobar dio ugostitelja u glavnoj sezoni još dizati cijene, iako ni sam nije siguran je li to pametno raditi ili ne.

“Sada za Duhove bilo je puno gostiju u Poreču, pa smo očekivali i nešto veći promet. No, on nije bio u skladu sa gužvama u gradu. Čini nam se da dosta turista šeta i obilazi šoping centre. Ljudi su postali osjetljivi na cijene u Hrvatskoj. Kod nas će cijene ostati kao lani”, kaže ovaj ugostitelj.

Smatra da neće raditi oni koji budu pretjerivali jer će gosti ove godine posebno paziti na potrošnju.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti