8 C
Tešanj
Ponedjeljak, 26 Februara, 2024

Borac iz Jelaha “kroji” vrh Druge lige Centar

Odavno, u prvenstvu Druge lige “Centar”, nije bila zanimljivija i neizvjesnija borba za šampionsku titulu i samim tim plasman u društvo prvoligaša Federacije BiH. Do kraja prvenstva ostalo je da se odigra još tri kola, a trenutno je lider TOŠK iz Tešnja, koji bježi visočkoj Bosni tri boda. Po mnogim nogometnim stručnjacima, trenerima, sportskim radnicima i drugim ljudima iz struke, odluku o prvaku donijeti će nogometaši Borca iz Jelaha.

Naime, vodeći TOŠK na rasporedu ima još dva meča, isto kao i njihov pratilac na tabeli, visočka Bosna, jer će oba rivala pauzirati po jednu utakmicu, zbog neparnog broja ekipa u ovoj ligi. Prema raznim kalkulacijama ekipi iz Tešnja, iz dva meča, biće dovoljna četiri boda da naprave rezultat za pamćenje, dok Bosna ima znatno težu zadaću jer, osim pobjede u oba meča, oni će priželjkivati poraz TOŠK-a barem u jednom preostalom susretu, čime bi bilo otvoreno slavlje Visočana, koji zbog boljeg međusobnog skora protiv TOŠK-a imaju prednost.

U 28. kolu, koje se igra u srijedu 27. maja, ekipa visočke Bosne je slobodna i sa velikom pažnjom pratiti će dešavanja u Tešnju, gdje će TOŠK ugostiti ekipu Azota, koja ovog proljeća igra u sjajnoj formi.

Ipak, svi nogometni stručnjaci i ljubitelji nogometa iz Srednje Bosne se slažu da će pravi derbi, koji će odlučivati o prvaku, biti odigran 31. maja u Jelahu, na stadionu “Šibovi. Tu će ekipa TOŠK-a gostovati, u vječitom derbiju, kod svojih komšija, te je poznato kako vlada jako veliki animozitet između ova dva kluba.

Odličan protivnik, ekipa Borca, u svojim redovima ima par izvanrednih nogometaša kao što su: Mudrov, Buljubašić, Bedak, Žižo, Deljkić, Subašić, te sudeći prema dosadašnjim iskustvima ona može pobijediti bilo kojeg rivala na bilo kojem terenu.

Među simpatizerima su već počele padati i prve opklade i prognoze, a sve u zavisnosti od tabore kojemu pripadaju. Naravno, pojavile su se i mnoge priče o mogućim nepravilnostima, kako će Borac prepustiti utakmicu komšijama, kako će Borac izginuti za Visočane, kako neće igrati pojedini igrači, a o svim tim nagađanjima, te o tome da baš Borac odlučuje prvaka lige, govori prvi čovjek ovog kluba, Senad Subašić.

– Ma i do mene, kao i do svih igrača i trenera u klubu, svaki dan dopiru te priče. Pa tako je bilo i pred zadnji meč protiv Bosne, koji smo zasluženo riješili u našu korist i na najbolji način pokazali tim „čuvenim“ sveznalicama i prijateljima našeg kluba i bh. nogometa da smo mi tim koga zanima samo teren i borba u svih 90 minuta. Tako će biti i u susretu protiv lidera, ekipe iz Tešnja. Igraćemo za ugled, ponos, čast našeg kluba i naše čaršije.

Moji igrači, sigurni budite, pružiće maksimum požrtvovanja, htijenja, borbenosti, te će pokazati sav svoj talenat i znanje, a ako kojim slučajem ni to sve ne bude dovoljno za naš trijumf, sportski ćemo pružiti ruku i čestitati TOŠK-u na rezultatu povoljnom za njih.

Jedno je sigurno, najviše će profitirati navijači oba kluba, naši vatreni “Jalijaši” i “Atomci” iz Tešnja, te vjerujem da će stadion biti prepun. Pa možda će pasti i neki rekord posjećenosti jer očekujemo mnoge goste iz okolnih gradova, koji žele da posvjedoče susretu koji nikog ne ostavlja ravnodušnim. – kazao je Senad Subašić, prvi čovjek Borca, dodavši za kraj:

– Biti će ovo meč “za dušu i sjećanje”, o kome će se sigurno danima pričati i komentarisati.

Bosna se nada

Ekipa visočkih „karioka“ do titule može samo ako pobijedi oba rivala, prvo Stupčanicu u Visokom, u 29. kolu, i u zadnjem kolu da, kao gost, savlada ekipu Usore. No, i pored svih tih trijumfa TOŠK mora da kikas ili protiv Azota u Tešnju, ili protiv Borca u Jelahu.

U slučaju istog broja bodova Bosna bi bila prvak, zbog boljeg međusubnog skora u susretima sa ekipom TOŠK-a.

U sportu je svaki rezultat moguć i ne pobjeđuje uvijek bolji i spremniji, ali kako sada stvari stoje, Prvoj ligi je bliži Tošk. No, ipak treba sačekati zadnji zvižduk sudije u Jelahu.

Visoko.co.ba

Povezane vijesti

Najnovije vijesti