13.4 C
Tešanj
Nedjelja, 19 Maja, 2024

Borba protiv raka prostate: Berberi iz Tešnja, Jelaha besplatno uređivali brkove i brade posjetiteljima

Rak prostate jedan je od najčešćih zloćudnih tumora kod muškaraca. U svijetu je na četvrtom mjestu po učestalosti, odmah iz raka pluća, želuca i debelog crijeva, dok se u razvijenim zemljama nalazi na drugom mjestu. Nekako se o ovom malignom oboljenju manje govori u odnosu na npr. rak dojke ili grlića maternice kod žena.

I razne kampanje mogu podići svijest kod muškaraca, posebno onih iznad 40 godina da posvete malo veću pažnju svome zdravlju.

Manifestacija “Movember” obilježava se širom svijeta kao preventivno djelovanje i podizanje svijesti muškaraca o opasnosti bolesti karcinoma prostate. Naime, muškarci u mjesecu novembru puštaju bradu ili brkove u svrhu solidarnosti.

Po prvi put na našoj regiji grupa mladih entuzijasta, tri poznata berbera sa područja Maglaj, Jelah i Tešanj napravili su show program predstavljajući najnovije trendove šišanja i uređivanja kose, brade i brkova kod muškaraca. Adel Husić iz Maglaja, Admir Grebić sa Jelah i Ajdin Hodžić iz Tešnja u srijedu su na Kraševu kod Tešnja besplatno uređivali brkove i brade dobrovoljnim modelima, a samom događaju je prisustvovalo oko 400 ljudi. „Mi smo kolege koje su druže, zajednički odlaze na seminare i razmjenjuju mišljenja. Tako se rodila ideja da i mi damo svoj doprinos kampanji ‘Movember to remember’. Pomogli su nam i naši sponzori, a odziv je bio iznad svih očekivanja. Nije sramota otići na pregled i kontrolisati svoje zdravlje, jer prevencija je broj jedan u borbi protiv svih malignih oboljenja“, rekao nam je Adel Husić, berber iz Maglaja.

Prevencija najvažnija

Dosta muškaraca ne umire od raka prostate, ali umiru sa rakom prostate“, rekao nam je u razgovoru dr Antonio Vilić, ljekar opšte prakse u Domu zdravlja Maglaj. Rizične grupe su muškarci iznad 40 godina, jer mijenja se hormonalni status i povećava se rizik za nastanak raka prostate. Simptomi su nespecifični i lako se mogu povezati sa urinarnim infekcijama. „Mada je, nažalost, ovo još uvijek tabu tema, preporučujem muškarcima, posebno iznad 40 godina, da odu na kontrolni pregled kod svoga ljekara. Prevencija je izuzetno važna. Rano otkrivanje raka je danas moguće redovitim godišnjim skriningom muškaraca između 40 i 50 godina digitorektalnim pregledom i određivanjem vrijednosti PSA u krvi. Dodatno se može učiniti ultrazvučna pretraga kroz rektum, s biopsijom sumnjivih područja“, dodao je dr Vilić.
N.Br./maglaj.net

Povezane vijesti

Najnovije vijesti