14.6 C
Tešanj
Nedjelja, 24 Septembra, 2023

Bosanka Amina Elezović, porjeklom iz Tešnja, izabrana za “Omladinca 2014.”

Amina Elezović (16), učenica porijeklom iz Bosne i Hercegovine, koja zajedno s porodicom već nekoliko godina živi u Finskoj, izabrana je za “Omladinca 2014. godine Općine Malax”.

Čelnici Općine Malax, koja se nalazi u regiji Ostrobothnia, u zapadnom dijelu Finske, na ovaj način su izrazili zahvalnost mladoj Bosanki zbog angažmana u političkom i javnom životu općine kao i na promociji općine u Evropi i svijetu.

Elezović će nagradu i zvanično preuzeti na svečanoj ceremoniji u novembru ove godine.

Elezović je jedna od najmlađih osoba u toj razvijenoj skandinavskoj zemlji koja se aktivno bavi politikom.

Ova 16-godišnja učenica, rođena u Tešnju, ranije je u razgovoru za Anadoliju kazala kako je “politika interesuje, jer je to dobar način da pomogne i učestvuje u rješavanju problema u društvu i državi”.

Već tri godine nalazi se u odboru Finland Svenska Skolungdomsforbund, organizaciji za prava učenika u obrazovnom sistemu u Finskoj, gdje se zalaže za prava doseljenika u obrazovanju. Osim toga, članica je i omladinskog odbora u Malaxu u Finskoj. Aktivna je i u omladinskom krilu Svensk Ungdom (SU), koje djeluje u okviru Švedske narodne stranke (SFP) u Finskoj.

Često putuje na međunarodne konferencije, seminare i političke skupove u svijetu, a početkom 2014. godine je, zajedno s grupom mladih političara iz Finske, predstavljala tu zemlju u Evropskom parlamentu. Bila je i jedna od učesnica European Youth Eventa (EYE), koji je u maju 2014. godine organizovala Evropska unija u Briselu.

Dvije godine je učestvovala u političkoj školi koju je organizovala organizacija Finland Svenska Skolungdomsforbund. Dva puta je s grupom mladih političara bila u posjeti parlamentu Finske, gdje je, između ostalog, imala priliku upoznati i razgovarati s ministrom odbrane Finske.

Jedna od velikih želja ove, već sada, društveno i politički vrlo aktivne tinejdžerke je da postane ambasadorica BiH u Finskoj te da pomogne napretku i razvoju svoje domovine BiH.

Prema njenom mišljenju, političari u BiH bili bi mnogo odgovorniji i aktivniji da su i građani, kako kaže, malo aktivniji i da se više informišu o dešavanjima u društvu i državi. Mladima i svojim vršnjacima u BiH preporučuje da se bore za svoja prava, da se ne stide reći šta ih muči i šta žele.

Nakon srednje škole namjerava upisati Fakultet političkih nauka ili međunarodnih odnosa, kako bi se, kako ističe, dodatno usavršila i pripremila za političku karijeru.

Koliko je odlučna u svome naumu najbolje govori činjenica da je, uprkos svojim mladim godinama, u jeku poplava u BiH u maju 2014. godine pokrenula akciju pomoći za BiH u Finskoj, kojoj su se odazvali mnogi građani iz bh. dijaspore, ali i Finci. O njenoj humanitarnoj akciji pisali su brojni finski i švedski mediji.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti