21.3 C
Tešanj
Srijeda, 29 Maja, 2024

Bosanka Emra Hamidović u Africi spašava živote

Emra Hamidović, doktorica veterinarske medicine, nakon završetka studija otputovala je u humanu misiju u Južnoj Africi, gdje s timom ‘Snake Pharm’ radi na revolucionarnoj metodi izrade protuotrova za zmijski ugriz.

Ovih dana planira povratak u Afriku, gdje će se zadržati duži period kako bi nastavila usavršavanje i stjecanje znanja.

‘Snake Pharm’ je osnovan kako bi se ubrzao i olakšao proces izrade protuotrova. Dosad se uzimao otrov zmija i ubrizgavao velikim životinjama, najčešće konjima, pa se čekalo da tijelo životinje proizvede antitijela, nakon čega joj se uzimala krv i izdvajala plazma koja se koristila kao protuotrov – objasnila je dr. Hamidović.

Ističe da je ta metoda dugotrajna, proces traje do 18 mjeseci, a rizična je za ljude koji uzimaju otrov, životinje kojima se ubrizgava, a isto tako, kako kaže, veoma je skupa.

Novom metodom izrada je gotova samo za sat, jer u krvi zmije već teče protuotrov pa je nakon uzimanja krvi potrebno sačekati da se plazma koja se koristi kao serum slegne. Olakšavajuća je činjenica da se može uzeti i krv neotrovne zmije jer se one hrane otrovnicama – navela je dr. Hamidović.

Dodala je da se na našem području generalno ne dešava veliki broj ugriza, tako da su ambulante obezbijeđene za potrebe građana. Međutim, tvrdi, činjenica je da je ovo olakšani način izrade, koji bi pomogao i veterinarskim ambulantama jer se suočavaju sa manjkom protuotrova zbog, naravno, ustupanja za potrebe humanih ambulanti.

Veoma je važna edukacija građana, istaknula je, kako se ne bi dešavala masovna panika svakog proljeća, kada se zmije bude, ili kada naiđete na neku od njih.

Ukoliko naiđemo na zmiju, najbolje je udaljiti se od nje jer ona ljude ne doživljava kao plijen, a napada samo ako osjeti da joj je život ugrožen – napomenula je dr. Hamidović.

Napomenula je da u slučaju ugriza ne treba paničariti, jer otrov naših zmija ima hemotoksično djelovanje i djeluje na mjestu ugriza, širi se krvlju te zbog panike dolazi do bržeg rada srca, a samim tim se i otrov brže širi.

Ukoliko se ugriz desi u predjelu šake ili noge, važno je skinuti nakit ili prerezati nogavice jer dolazi do otjecanja, a ako ste mirni, imate barem dva-tri sata da dođete do prve ambulante jer se otrov naših zmija ne širi toliko brzo – kazala je dr. Hamidović, prenosi Hayat TV.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti