20.5 C
Tešanj
Ponedjeljak, 22 Jula, 2024

Bosanka Pozitivna Na Koronu Putovala Za Njemačku U Punom Autobusu: Ugrozila Život 60 Putnika I Dva Vozača

U subotu se društvenim medijima proširila vijest o državljanki Bosne i Hercegovine koja je uzrokovala ogroman problem na njemačkoj granici.

Naime, kako Super radio München doznaje, osoba inicijala Z.K., koja je prema nalazu PCR testa pozitivna na korona virus, krenula je iz Bosne i Hercegovine za Njemačku autobusom sa šezdest drugih putnika i dva vozača. Problem je nastao jer je rezultat testa koji je putnica dala na uvid bio napisan na latinskom jeziku, te vozači nisu uvidjeli da je ona pozitivna na virus.

Putnica s pozitivnim nalazom na korona virus uspjela je bez problema prijeći hrvatsku i slovensku granicu, a problem je tek otkriven na njemačkoj granici. Tu je ona zadržana od strane njemačke policije, osobe koje su imale pravo boravka u Njemačkoj su mogle nastaviti put do svoga odredišta, dok su ostali putnici, njih 21, vraćeni natrag u Bosnu i Hercegovinu.

Ovaj slučaj ostavlja mnogo otvorenih pitanja. Zašto zdravstvena ustanova koja je utvrdila da je osoba zaražena nije postupila prema pravilima i naložila karantenu istoj? Kako je moguće prijeći državnu granicu Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije s pozitivnim testom na korona virus? Ostaje nepoznata i činjenica je li sama putnica bila svjesna da je zaražena.

Iz kompanije “Kantić Touristik d.o.o.” koja je bila zadužena za prijevoz putnika priopćili su kako planiraju pokrenuti tužbu protiv nesavjesne putnice radi ugrožavanja života putnika i vozača te nastalih troškova organizacije povratka putnika kojima je bio odbijen ulazak u Njemačku.

superradio-minhen.de

Povezane vijesti

Najnovije vijesti