22 C
Tešanj
Petak, 24 Maja, 2024

Bosanka u SAD-u ostvarila svoj san

Napori roditelja Sade i Emine Huselja da djeci pruže bolju budućnost kao izbjeglice u SAD-u isplatiili su se. Njihova kćerka Alma, kao uspješna srednjoškolka, dobila je priliku da svoje znanje usavršava na prestižnom američkom univerzitetu.

Almini roditelji izbjegli su iz Tešnja 1995. godine, te sreću za sebe i svoju djecu pronašli u SAD.

Bosanka, koja izgleda kao i svaki drugi američki tinejdžer, uz vrijedan rad i ulaganje u svoje obrazovanje, ostvarila je svoj san da se upiše na prestižni univerzitet u SAD-u, Princeton. Zaslužnima za svoju sreću i uspjeh, Alma najviše smatra roditelje i brata.

– Moji roditelji su mnogo rizikovali i žrtvovali za brata i mene, omogućili su nam lijep život u državi daleko od naše domovine i bili uzor u tome kako se treba boriti kroz život – veli ona.

Alma je u školi brzo napredovala, uzela je dvije napredne klase kao učenik mlađe generacije, te ostvarila prosjek 4.99 u nastavnom planu koji obuhvata literaturu, fiziku i psihologiju.

– Uvijek sam voljela izučavati o različitim kulturama, čitala sam što sam više mogla – pohvalila se Alma i naglasila da najviše voli čitati o historiji.

Direktorica srednje škole u Lincolntonu, Heath Belcher, ponosna na Almu i njene uspjehe, smatra da ova mlada djevojka može ostvariti i mnogo više u godinama koje su ispred nje.

– Alma je perfekcionista, teži da sve uradi maksimalno dobro – izjavila je Belcher, te posebno istaknula koliko je Alma divna osoba kao i porodica iz koje dolazi.

Od jeseni Alma će pohađati Woodrow Wilson školu međunarodnih odnosa na Princetonu, za šta kaže da je to ostvarenje njenog sna i do sada najvažniji momenat u njenom životu.

(Faktor.ba)

Povezane vijesti

Najnovije vijesti