5.3 C
Tešanj
Nedjelja, 21 Aprila, 2024

Bosnia scored a goal in Belgrade

Volio bih da me fanovi grupe Deep Purple iz Srbije, ovim naslovom, ne shvate pogrešno. Dobro su nas dočekali, fantastično smo se proveli tamo i da se razumijemo Bosna i Hercegovina nije ni protiv koga igrala u Beogradu. Ipak gesta mog prijatelja Zoraida, koji je našu zastavu uspio unijeti u beogradsku arenu, nesumnjivo doprinosi promociji i afirmaciji jedne nam i jedine…

Da, ovo je ta originalna zastava kojom se ogrnuo Steve Morse, gitarista grupe Deep Purple, a koju je primio od tešanjskih fanova ove grupe u toku izvođenja pjesme ”Smoke on the water” ( Pogledaj you tube video! ) Imajući u vidu da su sredstva informisanja puna napisa o našoj zastavi u Beogradu, s ponosom mogu reći da je ova tešanjska, BiH zastava definitivno najpopularninja zastava ovih dana. Nama, direktnim sudionicima ovog iventa za cijeli život, su svi ti izvještaji sa koncerta veoma dragi, iako su neki od njih, svojom maštovitošću i špekulacijama, otišli predaleko. Jer…
U podlozi svega postoji jedna nevjerovatna priča o ovoj, našoj zastavi u Beogradu. To je priča koja
će prijati svakom bosanskom srcu a koja ”sad za sad” ne može biti javno objavljena.

?! I šta sad’ Now what ?!

Zavjesa s logom dvadeset osme turneje u dugoj, četrdesetpetogodišnjoj karijeri grupe Deep
Purple najavila je njihov skori nastup u Areni, a spustila se oko 20h nakon nastupa grupe
”Pop Star” iz Beograda.

Petnaestak minuta poslije na pozornicu izlazi bend, koji je 1975. ušao u Ginisovu knjigu rekorda kao najglasniji na svijetu, u sastavu: Ian Gillan (pjevač), Steve Morse (gitarista), Don Airey (klavijaturista), Roger David Glover (basista) i Ian Paice (bubnjar).
Iako poprilično formalno, britanski, harizmatični Ian Gillan je tokom cijelog koncerta održavao izvanrednu komunkaciju s publikom.
U svom dvosatnom nastupu Deep Purple je, kroz pjesme s novog albuma: Apres Vous, Vincent Price, Above and beyond, kao i uvijek rado slušane stare hitove: Strange kind of woman, Hush, Smoke on the water, Black night i druge, po n-ti put opravdao sve epitete koji ga prate.

Biti na koncertu grupe Deep Purple znači isto što i imati osjećaj da ste vremenskom mašinom vraćeni u doba kada je koncert bio samo stvar muzike. Muzike, neopterećene digitalnim i inim perverzijama, muzike koja se pažljivo slušala i poštovala.

Text: A. Halilović
Photos: Z. Mehičić

Povezane vijesti

Najnovije vijesti