22.1 C
Tešanj
Ponedjeljak, 27 Maja, 2024

Braća Ahmić: Bez seljaka nema života, ne možeš u gradu na balkonu posijati krompir i luk

U srcu Srednje Bosne, Remiz i Fehim Ahmić, dva brata s nevjerovatnom predanošću i strašću, njeguju tradiciju ovčarstva koja seže unazad generacijama.

Unatoč savremenim izazovima i promjenama, ova dva hrabra ovčara čvrsto drže svijeću za tradiciju koju su naslijedili od svog dede i oca.

U porodici Ahmić ima ukupno sedmero braće i sestara, ali su Remiz i Fehim izabrali nekonvencionalan put. Odlučili su se na nomadski način života, provodeći svoje dane i mjesece u društvu stada od preko 600 ovaca. Njihova odluka da žive u skladu s prirodom i tradicijom, umjesto da se povinu savremenim trendovima, svjedoči o njihovoj dubokoj povezanosti s ovčarstvom.

Unatoč razmišljanjima o odlasku iz Bosne i Hercegovine, Remiz i Fehim su se predomislili. Njihova odluka da ostanu vjerni svojoj zemlji i tradiciji osvježavajuća je priča u vremenu kada mnogi mladi ljudi odlaze u potrazi za boljim životom izvan granica svoje domovine.

Za dublji uvid u život braće Ahmić i njihovu posvećenost ovčarstvu pogledate reportažu na YouTube kanalu Srednja Bosna Danas.

 

Povezane vijesti

Najnovije vijesti