22 C
Tešanj
Subota, 22 Juna, 2024

Cijene kurbana: Ovan od 350 KM do 750 KM, krava do 4.500 KM

Kurban-bajram, jedan od najvažnijih islamskih praznika, ove godine se obilježava od 16. do 20. juna. Ovaj praznik, poznat i kao Hadži-bajram, prati se dva mjeseca i deset dana nakon ramazana, a njegovo obilježavanje uključuje tradicionalno klanje kurbana, čije meso se dijeli siromašnima, prijateljima i komšijama.

Prema prijedlogu Uprave Islamske zajednice u BiH, cijena kurbana za 2024. godinu je postavljena na 490 KM. Međutim, prosječna cijena ovna za kurban kreće se između 350 i 750 KM, zavisno o težini i kvaliteti životinje, dok u nekim slučajevima može doseći i do 1.000 KM.

Muslimani također imaju mogućnost zaklati kravu kao kurban, koja vrijedi za sedam osoba. Cijene krava kreću se od 3.000 do 4.500 KM.

Međunarodna humanitarna organizacija „Islamic Relief“ nudi opciju uplate kurbana za najsiromašnije zemlje i one pogođene ratom. Cijene kurbana za ove zemlje su prilagođene ekonomskim standardima i tržišnim cijenama u tim područjima.

Takoe, kurban za Mali, Niger i Keniju košta 165 KM, dok je za Siriju potrebno uplatiti 700 KM, a za Palestinu 980 KM.

Uplatom kurbana putem Islamske zajednice, meso se dostavlja onima kojima je najpotrebnije – povratnicima i socijalno ugroženim osobama u povratničkim dijelovima BiH.

Tokom Bajrama, veliki dio mesa se također raspodjeljuje ustanovama socijalnog, humanitarnog, zdravstvenog i obrazovnog karaktera.

Na ovaj način, jedan kurban može nahraniti između pet i deset porodica u potrebi, što pokazuje koliko je važno dijeliti i pomagati zajednici tokom ovog svetog blagdana, piše Press Media BiH.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti