22.1 C
Tešanj
Ponedjeljak, 27 Maja, 2024

Cijene nekretnina dosegle vrhunac: Većini mladih kupovina stana nedosanjani san

Vrtoglavo visoke cijene nekretnina u Sarajevu dovele su do toga da je kupovina stana za većinu mladih skoro pa nemoguća misija. Ove godine cijene kontinuirano rastu te su u ovom trenutku dosegle vrhunac!

Kada su u pitanju cijene, one su različite, variraju od lokacije, a i same vrste gradnje.

Stručnjak za nekretnine Haris Kadić u razgovoru za „Avaz“ tvrdi kako razlike u cijeni između nove i stare gradnje skoro pa i nema jer je stara gradnja uglavnom na boljim lokacijama od novogradnje.

– Novogradnja na Otoci, tu kvadrat iznosi 4.200 KM, na Grbavici 6.000 KM, u „Sarajevo Toweru“ 5.000 KM, Crnom Vrhu 7.000 – 8.000 KM, i tako dalje, zavisno od lokacije – kazao je Kadić

Pogodne kamate

Mladi u Bosni i Hercegovini su osobe u dobi od 15 do 30 godina. Prema podacima Ministarstva civilnih poslova iz 2022. godine, njih u BiH ima 777.000.

Konkretni podaci o tome koliko mladih ima svoju nekretninu ne postoje.

– Kako bi olakšali sebi, mladi ne moraju kupovati stanove u novogradnji, mogu izabrati starogradnju na jeftinijim lokacijama. Kada govorimo o mladim bračnim parovima, njima je lakše, uz dobre plaće mogu da podignu kredit do 150.000 KM i kupe nekretninu… S druge strane, teško je i podignuti kredit, jer su svjesni da otplaćuju nekretninu narednih 20-25 godina, međutim, donekle im olakšava to što su kamatne stope niže, a uvjeti za podizanje kredita nisu nikada bili bolji – ističe Kadić.

Dodaje kako potražnja ne zadovoljava ponudu te kako je u prosjeku za jedan stan zainteresirano pet kupaca.

Kanton olakšava

Vlada Kantona Sarajevo je prošle godine sufinansirala kupovinu stanova mladima iznosom od po 10.000 KM po jednom aplikantu. Ove godine su planirana sredstva, ali konkurs još nije izašao.

– Moramo klasificirati mlade, odnosne one koji imaju svoj biznis i one koji rade za plaću. Mladi koji imaju svoj biznis, koji im donosi novac, sigurno da mogu priuštiti nekretninu, ali bojim se da mladi koji rade za plaću koju im isplaćuje neko treće lice ipak ne mogu – zaključio je Kadić.

Podstanarski život

Usljed visokih cijena nekretnina, a i samih troškova života, mladima je kupovina nekretnina skoro pa nedostižna. Razgovarali smo s mladima kako bi iz njihove perspektive sagledali trenutnu situaciju. Zbog divljanja cijena nekretnina mladi često i ne razmišljaju o kupovini, već podstanarstvo vide kao rješenje. Kako tvrde, nije dovoljno samo kupiti stan, tu su i troškovi renoviranja, kupovine namještaja i slično.

Izvor: Avaz

Povezane vijesti

Najnovije vijesti