20.5 C
Tešanj
Ponedjeljak, 22 Jula, 2024

Cimeri silovali starca drškom metle, tukli i mučili – preminuo je

Četvorica čuvara i doktorka u zatvoru u Padinskoj skeli uhapšeni su zbog sumnje da su povezani sa smrću S. B. (74) u tom zatvoru 4. februara ove godine, potvrdio je glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović.

Stefanović je naveo da su osumnjičeni uhapšeni po nalogu Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije VJT u Beogradu u saradnji sa Upravom za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde zbog sumnje da su izvršili krivično djelo nesavjestan rad u službi, precizirao je Stefanović za RTS.

Dodao je da je osumnjičenima određeno zadržavanje do 48 sati u kom roku će biti saslušani pred postupajućim javnim tužiocem.

Više javno tužilaštvo u Beogradu već vodi istragu protiv trojice osumnjičenih, koji su delili zatvorsku ćeliju sa S. B, jer su ga tukli i zlostavljali u više navrata usljed kojih povreda je preminuo. Oni se terete za teško ubistvo.

Sedamdesetčetvorogodišnji S. B., koji je služio prekršajnu kaznu u KPZ „Padinska skela“, preminuo je u zatvoru 4. februara, a obdukcijom je utvrđeno da je umro nasilnom smrću.

Trojica 20-godišnjaka, s kojima je dijelio ćeliju, osumnjičena su za teško ubistvo. Sumnja se da su žrtvu svakodnevno psihički, fizički i seksualno zlostavljali, pošto više nije imao novca da im kupuje namirnice u zatvorskoj kantini.

U ćeliji je bio s petoricom zatvorenika.

Dvojica od njih svjedočila su kako je trojac nesretnog starca svakodnevno tukao i seksualno zlostavljao. Oni su se obraćali čuvarima za pomoć, ali nisu ih slušali. Doktorka pak nije evidentirala dnevne povrede koje je 74-godišnjak dobivao.

Prema svjedočenju, udarali su ga nogama, tjerali ga da pije njihov urin iz šoljice za kafu, silovali drškom metle… Samo dan prije nego je preminuo, Brajković je odveden na pregled kod doktorke, međutim nije prijavio zlostavljanje koje je trpio oko 20 dana. Iste večeri je vraćen u ćeliju gdje su ga zlostavljači polijevali hladnom vodom. Sutradan mu se stanje pogoršalo, otežao je disao i imao je slabu cirkulaciju zbog slomljenih rebara i prsne kosti, koje doktorkanije sanirala, kao i zbog gubitka krvi. Na kraju je preminuo 4. februara ove godine.

Izvor: N1

Povezane vijesti

Najnovije vijesti