28.2 C
Tešanj
Petak, 19 Jula, 2024

Čipkarice na licu mjesta pokazale kako se izrađuje čipka

Pod pokroviteljstvom Veleposlanstva RH u BiH i Zaklade Hrvatska kuća, a u organizaciji Karmela sv. Ilije i Udruge “Stećak” u Samostanu i duhovnom centru sv. Ilije na Buškom jezeru održani su treći Dani čipkarstva u BiH. Ovaj događaj odvija se u sklopu programa proslave 10. obljetnice postojanja Samostana i duhovnog centra Karmel sv. Ilije.

Izložba čipkarica

Posjetitelji su uživali su u radovima vrijednih i strpljivih čipkarica. Izloženi su najljepši čipkarski uzorci, doista vrijedni divljenja te modni detalji, poput umetaka, ovratnika, suvenira, privjesaka…

Tako su imali prigodu pogledati izložbu čipke iz Lepoglave, koju su predstavile Udruga Ekomuzej i Osnovna škole Ante Starčevića, potom pašku čipku časnih sestara Benediktinki, kao i čipku hrvatskih udruga iz Usore, radove Udruge žena Unikat iz Banja Luke te jedne od najboljih bh. čipkarica s prostora Bosne i Hercegovine Edine Brko iz Tešnja koja radi tzv. keranu čipku od koje u zadnje vrijeme uglavnom izrađuje nakit, a ranije pokrivala za glavu i stolnjaci. Svaki posjetitelj znatiželjno je stajao i promatrao tu divnu, izrađenu vještinu, a mnogi od njih su promatrali trenutačno izrađivanje čipke jer su vrijedne čipkarice pokazivale posjetiteljima kako se to radi.

Akcija “Deset za deset”

Jedan od organizatora ovog događaja o. Zvonko Martić se zahvalio svima koji su pomogli u ostvarenju ovoga projekta naglasivši da se u svijetu ove godine obilježava 500. obljetnica rođenja Svete Terezije Avilske, nebeske zaštitnice čipkarica. Također, nazočne je upoznao s početkom humanitarne akcije “Deset za deset” tijekom koje će se prikupljati novčana pomoć za deset napuštenih djevojčica u afričkome Beninu. Za tu prigodu srednjoškolci će uz pomoć akademskoga kipara Ilije Skočibušića uraditi deset jaslica, koja će uoči prve nedjelje Došašća biti na prodaju.

Svrha ovog projekta je, kako je istaknuto na ovom jedinstvenom događaju, dati doprinos društvenom razvoju BiH tako što će se osigurati ekonomska pomoć, ali i ostvarivanje ljudskih i socijalnih prava za žene koje se bave izradom tradicionalne čipke, i koje svojim radom čuvaju nematerijalnu baštinu Bosne i Hercegovine.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti