17 C
Tešanj
Petak, 24 Maja, 2024

Članice Udruženja žena “Ruka” iz Kaloševića kod Tešnja okušale se i u pčelarstvu

Već četiri godine članice Udruženja žena “Ruka” iz Kaloševića kod Tešnja, uz podršku organizacije “Žene za žene” i Općine, uzgajaju ljekovito bilje. Na 20 dunuma uzgajaju mentu, bosiljak, neven, a već godinu dana pet članica se, u okviru projekta “Farma”, podržanog od strane USAOD-a i SIDA-e bavi i pčelarstvom.

– Prije godinu dana ukazala nam se prilika da udjemo u projekat “Žene u pčelarstvu”. Pet članica Udruženja je započelo s tim projektom i evo sada aktivno se bavimo tim – kaže Suada Mujkić, predsjednica UŽ “Ruka”, Kalošević.

Pčelarstvo je jedina grana poljoprivrede gdje se uloženo vraća već nakon godinu dana. Osim toga, ne postoje ograničenja za izvoz meda u EU kojeg manjka i na domaćem tržištu.

– Onog trenutka kada se pokrivanjem vlastitog tržišta pojave viškovi tog proizvoda onda možemo razgovarati i o plasmanu na strana tržišta i o organizvoanom otkupu i slično. Za sada je važno podizati porizvodnju u BiH i kroz slične projekte ovome – kazao je doc.dr. Goran Mirjanić, stručni saradnik na projektu “Farma”.

Autor: M. Čabrić

Povezane vijesti

Najnovije vijesti