26.3 C
Tešanj
Ponedjeljak, 17 Juna, 2024

Crkva sv. Petra i Pavla proglašena nacionalnim spomenikom u BiH

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH proglasila je devet dobara nacionalnim spomenicima, među kojima su dvije nekropole sa stećcima – na lokalitetu Han na Hreši, opština Istočni Stari Grad, i u naselju Kutuzero u Srebrenici.

Komisija je na trodnevnoj sjednici, koja je završena danas, nacionalnim spomenicima proglasila tri istorijske građevine – Čamdžića kuću u Puračiću, opština Lukavac, katoličku crkvu Svetog Petra i Pavla u Tešnju, te Stari grad Rmanj u Martin Brodu.

Nacionalnim spomenicima proglašeni su i pokretno dobro Kunovski zapis u vlasništvu Zemaljskog muzeja BiH, Jevrejsko groblje u Jajcu, istorijsko područje – mjesto i ostaci Arnaudija džamije u Rogatici, te graditeljska cjelina Stara drvena džamija sa haremom u Tuholju u Kladnju.

Predsjedavajuća Komisije LJiljana Ševo rekla je da dva dobra ne ispunjavaju kriterijume za proglašenje nacionalnim spomenikom BiH, a to su istorijski spomenik Sejtarija Knjižara u Sarajevu, i objekat u kojem je od 2011. godine smještena Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske.

Prema njenim riječima, objekat u kojem je smještena Akademija, prilikom posljednjeg preuređivanja, izgubio je u velikoj mjeri autentičnost, a zadržan je samo prostorni koncept.

Ševo je navela da je Komisija donijela odluku o uvrštenju još dva dobra na listu ugroženih spomenika – pokretno dobro Kunovski zapis u vlasništvu Zemaljskog muzeja BiH u Sarajevu, i istorijsku građevinu Stari grad Rmanj u Martin Brodu.

“Kunovski zapis je ćirilični tekst koji se čuva u Zemaljskom muzeju. Tamo je od početka 20. vijeka i riječ je o neobičnom, magijskom zapisu na papiru, u kom su kombinovane molitve i imena onih koje te molitve polažu, a umotan je u papir i zaštićen voskom, te postavljen u zemlju. On je nađen u selu Kunovu kod Foče i datira iz ranog 16. vijeka, a funkcija mu je bila da zaštiti usjeve od nepogoda”, pojasnila je Ševo.

Komisija je zaključila da se istorijski spomenik most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu briše sa liste ugroženih spomenika, jer su završeni konzervatorski i restauratorski radovi, a potpisan je i Protokol o saradnji između BiH i Srbije kojim je utvrđeno da se prati režim rada hidroelektrana “Bajina Bašta” i “Višegrad”, kako ne bi došlo do porasta vodostaja rijeke Drine, odnosno ugrožavanja stabilnosti mosta.

Kada je riječ o informacijama u vezi sa zahtjevima za izdavanje mišljenja i donesenim zaključcima, Ševo je rekla da je Komisija odlučila da hitno pošalje zahtjeve svim nadležnim institucijama na federalnom nivou i nivou Kantona Sarajevo, kako bi bilo utvrđeno da li je izdato bilo kakvo odobrenje za izgradnju objekta koji je u fazi gradnje odmah do Stare pravoslavne crkve u Sarajevu.

Ona je naglasila da ovaj objekat već sada prelazi visinu zvonika, a gradnja ugrožava istorijsku cjelinu crkve, kao i ambijentalnu cjelinu sarajevske Čaršije koja je na listi nacionalnih spomenika.

Povezane vijesti:
HIFA i porodica Ahmetlić renovirali katoličku crkvu u Tešnju

Povezane vijesti

Najnovije vijesti