18.3 C
Tešanj
Utorak, 18 Juna, 2024

Crkvu u Tešnju obnovio Bošnjak, a danas je simbol zajedništva i načina života vjernika

Katolička crkva Svetog Petra i Pavla u Tešnju nacionalni je spomenik Bosne i Hercegovine, ali i mjesto okupljanja vjernika iz Tešnja koji u njoj obavljaju molitve i obilježavaju najveće blagdane.

Crkva svjedoči zajedništvu i pokazatelj je načina života u ovoj općini, a nalazi se na samom ulazu u Tešanj.

Posljednju veću rekonstrukciju fasade finansirao je bh. privrednik, Bošnjak, Hasan Ahmetlić, što je dodatni pokazatelj mira i suživota u ovoj općini, ali i istinskih vrijednosti društva kojima poziva i Isus Krist.

U razgovoru za Klix.ba don Ilija Marinović je kazao da zbog pandemije imaju ograničene aktivnosti, ali da su sve uskrsne molitve i obrede prije Uskrsa prilagodili epidemiološkim mjerama.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

“Imali smo blagoslov jela u Tešnju, to je jedna fina tradicija i obitelj to jelo servira na uskrsno jutro kada su svi na okupu. Za Uskrs, ali i svaki drugi blagdan, naglašava se simbolika zajedništva, a mi to u Tešnju i te kako imamo”, kazao je don Marinović.

Prije Ahmetlićeve obnove crkvu na ulazu u Tešanj obnovio je župnik Ivan Bošnjak, ali zub vremena je nanio novu štetu koju je kasnije samoinicijativno želio sanirati Hasan Ahmetlić.

Foto: E. M./Klix.ba

“Kada sam došao 2013. godine Hasan Ahmetlić je preko mog župljanina došao do nas s idejom da osvježi crkvu jer se nalazi na ulazu na Tešanj. Izgled crkve i lijepa slika ulaza u Tešanj preslikava se i na nas na području općine Tešanj. Još je tu osoba bilo koje su nam pomagale, među njima i Edin Jabandžić iz Madija. Jednostavno, živimo zajedništvo i na domjencima, obilazimo se za praznike, tu budu i načelnici. Lijepo je vidjeti saradnju i povjerenje”, dodao je naš sugovornik.

Ističe da vjernici nikada nisu fizički više bili udaljeni jedni od drugih, ali da ne trebaju biti srcima udaljeni te da s ljubavlju i otvorenim srcem pružaju podršku i pomoć dok se ne vrati život u normalne tokove.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

“Vjera uskrsnuća nas motivira da nakon ovako teškog života, koji je križ na našim leđima, gledajući u Kristov život gdje se pobjeđuje zlo, nepravda i smrt, ustvari, dolazi pobjeda i uskrsnuće”, zaključio je don Marinović.

Klix.ba

Povezane vijesti

Najnovije vijesti