13.4 C
Tešanj
Nedjelja, 19 Maja, 2024

Čuda su moguća: Iako joj je otkriven lupus, rodila je blizance

Uprkos činjenici da joj je dijagnostifikovan lupus i da su gotovo nikakve šanse da ostane u drugom stanju, Nikolina Danojlić sa Pala rodila je četvoro djece i to duple blizance, dvije djevojčice i dva dječaka.

Nikolini je prije više od deset godina otkriven Lupus. Riječ je o sistemskom oboljenju koje stvara antitijela u organizmu i umjesto da se organizam bori u odbrani protiv bolesti, on radi suprotno i napada organe.

Bolest je neizliječiva i može zahvatiti kožu, bubrege, zglobove, pluća i serozne membrane. Prvi simptomi lupusa kod Nikoline javili su se potpuno neočekivano i to kada je bila na vrhuncu sportske karijere.

„Trenirala sam odbojku u Crvenoj Zvezdi u Beogradu. Sa 16 godina godina otkrivena mi je trombocitopenija, bolest kod koje broj trombocita varira. Imala sam hematome po čitavom tijelu, sa tom krvnom slikom moji roditelji su me vratili kući”, navodi Nikolina.

Tokom čitave srednje škole Nikolini su rađeni testovi, a tek na prvoj godini fakulteta otkriven joj je lupus.

“To oboljenje je kod mene izraženo tako što sam imala vodu u plućima, zahvaćeno je bilo i srce, obilna krvarenja gdje sam imala menstrualne cikluse svako petnaest dana, stalno mi se spavalo i osjećala sam zamor”, pojašnjava ona.

Uprkos prognozama ljekara da neće moći imate potomstvo, Nikolina je uspjela da se ostvari kao majka. Iza sebe ima duple blizance Davida, Konstatina, te Helenu i Nađu koji su začeti prirodnim putem. Iako su obadvije trudnoće vođene kao visokorizične, Nikolina kaže da je trudnoća prošla u najboljem redu.

“Žena sa lupusom može da ima djecu, samo kada je lupus u fazi remisije, kada je lupus aktivan onda on ubija plod, pojašnjava Nikolina iz svog ličnog iskustva, te na osnovu onoga što je čula od ljekara. Ističe da joj je u trudnoći osim ginekologa bio potreban kardiolog, pulmolog, hematolog i reumatolog.

Kada sam saznala za prvu i drugu trudnoću sreću nisam mogla opisati, ali kroz svoja djela i sebe pokazujem koliko sam zadovoljna i srećna.Za razliku od mama koje se žale da im je majčinstvo naporno, Nikolina kaže da joj je svaki dan poklon i dar od Boga.

Biti majka duplim blizancima Nikolina kaže da je turbulentno, ali se uz veliku ljubav i suprugovu podršku sve stigne.

Iako je lupus relativno nepoznata bolest, u posljednjem periodu sve je više onih koji boluju od ovog oboljenja. Kako bi pomogla osobama koje su u istoj situaciji kao ona, ova hrabra majka počela je svoja iskustva da dijeli na društvenim mrežama odnosno Instagramu i YouTube.

Poručuje da je u životu najbitinije biti pozitivan te na pravi način iskoristiti sve ono što život nosi sa sobom.

Ova mlada majka apsolvent je na Filozofskom fakultetu u Palama na Katedri za srpski jezik i književnost, a trenutno je, kao i njen suprug, bez stalnog zaposlenja.

Iako bi ova priča trebalo da bude pozitivan primjer u moru vijesti o negativnom prirodnom priraštaju, postavlja se pitanje koliko nadležne institucije prepoznaju njihovu važnost, piše RTVBN.

Izvor: bosnainfo.ba

Povezane vijesti

Najnovije vijesti