20.1 C
Tešanj
Srijeda, 19 Juna, 2024

Da li će Vlada FBiH pomoći građanima: Za plin se još ništa ne zna, struju subvencionirati sa 20 KM

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić danas je u Sarajevu održao sastanak s predstavnicima vlasti i nadležnih javnih preduzeća Kantona Sarajevo s ciljem donošenja rješenja na zaštiti građana od posljedica poskupljenja gasa, izazvanog globalnim dešavanjima u Evropi i svijetu.

“Finalni je zaključak da ćemo do 22. augusta izanalizirati sve ove teme koje smo prošli i predložiti, s jedne i sa druge strane, modele kako da pomognemo kroz vid subvencioniranja građanima ovo povećanje cijene plina. Na povećanje cijene plina uticala je cijena nafte i svih energenata, koja je u naglom porastu. Drugi problem je loš odnos eura naspram dolara što je dodatno povećalo ovu cijenu”, izjavio je ministar Džindić na pres-konferenciji nakon sastanka.

Na sastanku se razgovaralo o dugu koji Sarajevogas ima prema BH gasu, koji iznosi 41,3 miliona KM.

“Također, napomenuli smo da je Vlada putem transfera nižim nivoima vlasti od ukupno 200 miliona tranferiranog kantonima Kantonu Sarajevo transferirala 36 miliona KM. Zatim smo napomenuli da imamo neplaćenu fakturu iz 2021. godine. To je period kad je bio kvar u Bugarskoj, pucanje cijevi, tada smo mi nabavili po ekstremno visokim cijenama plin i taj plin nije nikada plaćen.

Dogovorili smo da ishod iz toga bude da se izvrši korekcija na obje uredbe na nivou Kantona i Federacije kako bi dobili mogućnost da se u periodima kada imamo poremećaj na tržištu cijena da možemo intervenisati i nabaviti količine po nekim drugačijim cijenama nego što su standardno dogovorene”, istakao je Džindić.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti