22 C
Tešanj
Petak, 24 Maja, 2024

Da li je pčelar Selver Sinanović iz Tešnja na pragu revolucionarnog pčelarskog otkrića

Tretman sam vršio tako što sam dva komada furnira, širine nekih tri cm i dužine rama, namazao ćurekotovim uljem, spojio čačkalicom i stavio proizvoljno između dva rama, odnosno na dvije ulice. Također sam na podnicu postavio papir koji sam isto namazao uljem ćurekota. Za pet dana palo je preko 300 komada varoe.

Mladi pčelar početnik, Selver Sinanović iz Kotlanice, tešanjskog predgrađa, koristeći se logikom i eksperimentirajući, došao je do, sve su prilike, revolucionarnog otkrića – kako se na prirodan način riješiti varoe. Za magazin BH pčelar je ispričao kakav je uspjeh postigao tretirajući varou ćurekotovim uljem.

– Varou sam već tretirao mjesec dana prirodnim sredstvima, šećerom u prahu i uljem lavande, međutim, nije bilo nekih rezultata, 3-4 varoe na dan. Onda mi je palo na pamet ulje ćurekota. Recept sam dobio razmišljajući o hadisu: Ćurekot sadrži u sebi lijek za svaku bolest, osim za smrt.“

– Odlučio sam probati i zadnjih nekoliko dana sam testirao ćurekotovo ulje kao sredstvo protiv varoe i rezultati nisu loši. Solidno obara varou, a primijeti se i dobra reakcija na pčele. Tretman sam vršio tako što sam dva komada furnira, širine nekih tri cm i dužine rama, namazao ćurekotovim uljem, spojio čačkalicom i stavio proizvoljno između dva rama, odnosno na dvije ulice. Također sam na podnicu postavio papir koji sam isto namazao uljem ćurekota. Za pet dana palo je preko 300 komada varoe. Kada bi se stavilo na više ulica, palo bi još više varoe.

– Recepturu sam odlučio podijeliti i sa drugim pčelarima prvo putem FB grupe BH pčelar, a zatim i sa čitateljima vašeg magazina, pa ko hoće, neka isproba i okoristi se. Nije hemija, prirodno je, a fino obara varou. Inače je ćurekot jedna veoma ljekovita biljka za mnoge bolesti za koju kažu da je prirodni antibiotik koji nema štetnih posljedica. Ćurekotovo ulje možete kupiti u svim većim trgovinama i marketima. Jedan litar košta oko 60 maraka. Možete kupiti i bočicu od 250ml za 15 KM i sa tom količinom bi se moglo otprilike tretirati stotinjak košnica cijelu godinu dana jer je ćurekotovo ulje takvo da ne isparava brzo.

– Ja ću nastaviti s ovom praksom dok nije zazimilo jer se tada neće moći testirati, kada pčele budu u klubetu. Bilo bi lijepo kada bi neko ko ima više košnica to testirao, jer ja imam samo jednu – priča nam ovaj pčelar početnik.

U svijetu pčelarstva je tek godinu dana. Prije njega u porodici se niko nije bavio pčelarstvom.

– Ah, pčele kao pčele, jedna posebna bića, ne treba tu puno vremena da se zaljubite u njih i da zavolite pčelarstvo. Ja sam novi kolačić u familiji. Svoju prvu košnicu sam dobio, nisam je kupio, samo, nemam dozvolu da kažem od koga je poklon.

– Mentora nemam, sam sve učim. Uglavnom, s interneta i iz knjiga. Čitam tuđa iskustva, odvagam šta bi moglo biti dobro, primijenim…Ono glavno za čim se povodim je istraživanje kako se pčele ponašaju u prirodi bez čovjeka i pokušavam da se s tim uskladim koliko je moguć.

– Dosad sam zadovoljan kako sve ovo napreduje, obzirom na početnički staž. Puno volim da čitam pa tako saznam dosta toga, informišem se. Inače, moje su pčelice smještene na nadmorskoj visini od nekih 250 metara. Lijepo im je, okružene su livadom, bagremom, lipom, zatim su tu uobičajene voćke, jabuka, trešnja, višnja, svega pomalo…- kaže nam ovaj nezaposleni elektrotehničar po struci.

– Planiram i širenje pčelinjaka, u dogledno vrijeme. Još ako se ispostavi da ovo s ćurekotovim uljem “radi” – pa to je prekretnica u pčelarstvu jer još ne postoji lijek protiv varoe na prirodnoj bazi, a da dobro djeluje. Postoje mnoga hemijska sredstva na koju varoa postaje rezistentna ali ovo, ovo bi mogla biti “prava stvar”.

Uglavnom, žao mi je što nisam fotografisao dosadašnje tretmane, jer sam baš oborio značajan dio varoe. Nisam naime bio siguran šta da očekujem pa mi nije ni palo na pamet da to zabilježim kamericom ili mobitelom. No, pokušaću odraditi fotke na novim tretmanima – obećao je Selvir te obećanje ubrzo ispunio.

– Može se vidjeti varoa na papiru skinuta tokom osmog i devetog dana tretiranja ćurekotovim uljem, dakle u roku od neka 24 sata. Do sad je palo otprilike 500 komada varoe za devet dana, i mislim da je više skoro i nema, a najviše je palo u prvih šest dana – podijelio je sa nama svoj način borbe protiv varoe Selver. Njegovu, ali i sve druge priče u kojima će biti govora o suzbijanju ovog pčelinjeg nametnika prirodnom sredstvima, nastavljamo pratiti.

Selverov kontakt email je: selver.business@gmail.com

Izvor: BHPcelar.com

Povezane vijesti

Najnovije vijesti