13.3 C
Tešanj
Nedjelja, 26 Maja, 2024

Dar iz Slovenije: Skupe matice na poklon krajišnicima

Amir Subašić, Bosanac porijeklom iz Tešnja, koji već duži vremenski period živi u Semiču, Slovenija, često se druži sa pčelarima iz BiH, a sve je počelo davne 2011. godine kada se prvi put upoznao sa Sulejmanom Alijagićem, tadašnjim predsjednikom SP USK na Međunarodnom ocjenjivanju meda u Semiču.

punionica-meda-640x480
Od tada ta suradnja sve više se učvršćuje i nastavila se do današnjih dana. Amir je sa Jožetom Severom, inače jednim od vodećih proizvođača selekcioniranih matica u EU, polovinom jula mjeseca, pozvao u goste svoje prijatelje iz BiH, Sulejmana Alijagića, Edina Žalića i Sulejmana Sedića.

Jože Sever je po ko zna koji put pokazao svoju ogromnu ljubav prema pčelarstvu ali i veliku želju da pomogne bh. pčelarstvo te je ugostio bh. pčelare u svom domu, pokazao im svoju malu punionicu meda sa mnoštvom međunarodnih priznanja za kvalitetu svojih proizvoda i savremenu opremu svoje punionice. Na pčelinjaku kod Jožeta

na-pcelinjaku-kod-jozeta-640x480

– Zaista nemam riječi kako da se zahvalim našim domaćinima posebno Joži Severu koji je odvojio svoje vrijeme kao i Amiru; oni su nas ugostili u ovoj oplodnoj stanici i kao znak prijateljstva i pažnje prema BiH i Bosancima poklonili nam svakom po dvije matice čija cijena inače ide 40 eura po matici jer se radi o rodonačelnicama. Kada smo rekli Jožetu da je to ipak mnogo za poklon, rekao je da je ove matice posebno pripremao za nas i da je to njegov mali doprinos pčelarstvu BiH, jer su Bosanci pošteni i vrijedni ljudi.

(BH pčelar broj 49)

Povezane vijesti

Najnovije vijesti