37.2 C
Tešanj
Petak, 12 Jula, 2024

demobilisani borci okupili se u Jelahu: Nama je naša država danas maćeha

Inicijativni odbor nezadovoljnih demobilisanih boraca OG 7-Jug ARBiH jucer je pet do 12 na Trgu branilaca u Jelahu održao mirno okupljanje.

Skup je nazvan Revolucija napretka i bolje budućnosti, a u ime Inicijativnog odbora obratili su se Hamza Krkalić, Hamdija Dubravac i Ivan Kajinić. Svi su oni govorili o devetomjesečnim naporima zaboravljenih branitelja koji svakodnevno upućuju poruke vlastima da im se omogući ostvarivanje prava po osnovu učešća u jedinicama ARBiH i HVO, jer nisu uvedeni ni u kakva prava po tom osnovu. Šta više, pominjani su primjeri sa prostora OG 7-Jug ARBiH gdje su neki dobijali činove pred kraj rata, a danas koriste dobre penzije.

Hamza Krkalić je naglasio da su suborci sa ovog područja izloženi raznim pritiscima i dodao da je prava adresa za rješavanje njihovih prava Parlament FBiH.

Naši zahtjevi su iz kampa heroja u Sarajevu upućeni na pravu adresu, ali gospoda nije reagovala. Kupovali su vrijeme, pa kad su vidjeli da nismo sami u državi, zahtjeve su nam prihvatili. Zbog našeg okupljanja dobijamo prekršajne prijave sa kaznama od po 600 maraka. Policija nas budno prati, a mediji nas u najvećem broju izbjegavaju, osim časnih izuzetaka. Ne daju nam registar jer mi na terenu znamo ko je sa nama bio, a ko ne. Tu će se razotkriti svašta. Mi ne tražimo ukidanje 1.603 boračka udruženja, već samo prestanak njihovog financiranja iz budžeta, a neki su to shvatili obratno”, kazao je Krkalić, dodavši da su “svi pričali kako nas podržavaju, a u stvari ništa se ne dešava”.

Ovi borci neće stati bez obzira na sve. Kažu, u najtežim vremenima branili su državu i predali je vlastima koja ih je iznevjerila.

Borac ARBiH Hamdija Dubravac je rekao da je u ratu izgubio više članova najbliže familije i jednog sina. Teško mu pada što ih policija prati kao da su najveći kriminalci, a stvarne kriminalce oni štite

Od mafijaša podrumaša treba skinuti malo i preraspodijeliti na one koji nemaju ništa. Na izborima ćemo staviti tačku na ‘i’, kazao je Kajinić, dodavši da borci branitelji sigurno vole ovu državu za koju su davali svoje živote i dijelove svoga tijela.

Na kraju je Krkalić rekao da svaki dan umiru njihovi suborci, ali da ima i takvih koji svojim kolegama darivaju vlastite bubrege.

To su borci i nisu otpadnici. Ovaj inicijativni odbor nema ni financije ni sekretare niti bilo koju političku stranku. Nažalost, i privrednici su ih izdali, ali i načelnici i komandanti sa ovih prostora”, kazao je Krkalić.

Jedan od učesnika pozdravio je ovaj skup sa “pozdrav partizanska eskadrilo”.

MIRALEM BEGIĆ/Oslobodjenje

Povezane vijesti

Najnovije vijesti