13.5 C
Tešanj
Subota, 2 Marta, 2024

Devedesetogodišnji Abdullah 70 godina svakodnevno piše dnevnik! Akademici zainteresovani za njegove zapise

Devedesetogodišnji Abdullah Patientoglu, koji živi u turskom Corumu, već 70 godina bez prekida piše dnevnik u kojem bilježi ono što mu se svakodnevno dešava.

Rođen 1933. godine u okrugu Oguzlar u Corumu, prvi put je napustio svoje selo zbog služenja vojnog roka 1953. godine.

Tada je i počeo da vodi dnevnik.

Po povratku sa služenja vojnog roka nastavio je sa pisanjem dnevnika. Završio je samo osnovnu školu, a u početku je svakodnevne događaje i razmišljanja zapisivao na papire koje je nalazio.

Dugo godina se bavio poljoprivredom, a i danas živi u rodnoj kući sa suprugom, sinom i njegovom porodicom.

Tokom dana zapisuje sve događaje, sve što vidi, do vremena do događaja u okolini, ko je preminuo na tom području, a koliko djece je rođeno. Kako je kazao, nastavit će sa vođenjem dnevnika sve dok mu zdravlje bude dopuštalo. Otac petero djece, rekao je da u 70 godina nijedan dan nije prošao da nešto nije napisao u dnevnik.

“Svaki dan zapisujem. Ako mi je neko došao u goste, ja i to zapišem. Uživam u tome. Pišem o kiši i snijegu. Ove godine je padao snijeg mnogo kasnije, padala je kiša u većini provincija, bile su poplave”, ispričao je Hastaoglu.

Njegov sin Mustafa kaže da dnevnike čuvaju jer je to uspomena na njegovog oca.

“Piše svako veče prije spavanja. Pisao je čak i u bolnici”, rekao je Mustafa.

Kako je kazao, čak su dolazili i neki akademici koji su željeli da sačuvaju njegove spise. Njegov otac je živio punim plućima, međutim, sada jedva da izlazi iz kuće zbog godina. U dnevnicima pažnju privlače kratki narativi o meteorološkim događajima.

Izvor: bosnainfo.ba

Povezane vijesti

Najnovije vijesti