16.4 C
Tešanj
Petak, 1 Marta, 2024

Devet učenika će školovanje besplatno nastaviti u Sloveniji

Zahvaljujući višegodišnjoj saradnji Mješovite srednje škole iz Tešnja i Školskog centra Velenje u Sloveniji, ove će godine, u okviru Programa razmjene učenika, devet srednjoškolaca iz Tešnja, nakon drugog razreda, školovanje nastaviti u Sloveniji. Riječ je o prvoj generaciji učenika Mješovite srednje škole iz Tešnja, šest tehničara mehatronike i tri tehničara računarstva.

– Mislim da bi trebalo da bude još više ovakvih projekata u BiH, jer dosta mladih čeka na ovakvu šansu jer treba da se bori za sebe i za našu državu – kaže nam jedan od učenika koji putuje u Sloveniju Semir Skopljak iz Tešanjke.

– Nade su velike jer, po svemu sudeći, znajući i djecu i sve do sad što su nam predstavili, imamo pravo mnogo očekivati – kaže Medina Halilović iz Koprivaca, ispraćajući sina u Velenje.
Školski centar Velenje već nekoliko godina vrši edukaciju učenika iz zemalja okruženja, ali i više članica EU za šta su, kroz projekte, osigurana sredstva iz IPA fondova.

– Važno je da učenici nemaju nikakvih troškova. Dakle, sve je plaćeno. Dobit će i evropski priznat certifikat. Mogu da rade u bilo kojoj zemlji EU bez ikakvih problema, bez nekih dopunskih ispita – ističe Muharem Saračević, direktor Mješovite srednje škole Tešanj.

– Učenici moraju uraditi kod nas i stručnu maturu koja je na nivou Slovenije prilično zahtjevna i moći će ići na daljnje studije ili u Bosni ili u Sloveniji, ili pak tražiti zaposlenje – kaže Janko Pogorelčnik, direktor Tehničke škole u Školskom centru Velenje.

Većini učenika želja je da se vrate i stečena znanja primijene u BiH.

Dnevni Avaz

Povezane vijesti

Najnovije vijesti