18.1 C
Tešanj
Nedjelja, 21 Jula, 2024

Dijaspora iz Austrije otvara firmu u Tešnju

Edin Gudić i Bilal Topljak su predstavnici bh. dijaspore iz Austrije koji su se, nakon učešća na biznis forumima i razgovora sa predstavnicima lokalnih institucija i domaćih privrednika, odlučili na zajedničku investiciju i otvaranje preduzeća u BiH.

– Nakon sastanaka sa predstavnicima firmi iz Tešnja koji se bave izvozom prehrambenih proizvoda, te predstavnicima kompanija iz metalskog sektora tokom Biznis foruma, uvidjeli smo da postoji veliki interes i potražnja za euro paletama na tržištu Bosne i Hercegovine – rekao je Edin Gudić iza kojeg stoji veliko iskustvo u zajedničkim projektima BiH i Austrije iz ekonomskog domena.

U narednom periodu planiraju posjetiti Bosnu i Hercegovinu kako bi pokrenuli fabriku koja će se primarno baviti proizvodnjom euro paleta. Fabrika će izrađivati sve vrste euro paleta i jednokratnih paleta, ali i paleta prema potrebama i zahtjevima klijenata.

– Pored Bosne i Hercegovine, veliki potencijal za izvoz euro paleta vidimo i na EU tržištu, te ćemo svakako ovaj proizvod nuditi kompanijama iz cijele Evrope. Naš cilj nije samo da ponudimo ovu vrstu proizvoda domaćim kompanijama, nego da gradimo mostove između privrednika iz Bosne i Hercegovine i privrednika iz dijaspore – naglasio je Gudić.

Njihov projekat je ambiciozan. Oni žele investirati u Bosnu i Hercegovinu, otkupljivati sirovine za proizvodnju od domaćih dobavljača, te proizvode i usluge ponuditi bh. i inozemnim firmama koje za takvim proizvodima imaju potrebu, saopćeno je iz SERDA-e

Povezane vijesti

Najnovije vijesti