14.4 C
Tešanj
Nedjelja, 19 Maja, 2024

Direktor dobojske bolnice priznao krivicu, dobio deset mjeseci

Mladen Gajić, direktor bolnice „Sveti Apostol Luka“ u Doboju osuđen je na deset mjeseci zatvora u banjalučkom Okružnom sudu, a zbog nesavjesnog rada u vezi sa nabavkom medicinske opreme tokom pandemije virusa korona.

Gajić je sa Republičkim tužilaštvom zaključio sporazum o priznanju krivice.

Sud je utvrdio da ima dovoljno doklaza da je optuženi počinio nesavjestan rad u službi, a presudu je  izrekao Blagoje Dragosavljević.

„Optuženi je isplatio odštetu pričinjenu krivičnim djelom i prema zakonu kazna se može ublažiti kada optuženi nadoknadi štetu. Optuženi je neosuđivan i sobzirom da je otklonio štetnu posljedicu pričinjenu krivičnim djelom sud smaktra da je kazna od 10 mjeseci adekvatna i postići će se svrha kažnjavanja“ kazao je Dragosavljević.

Republički tužilac Sanja Tadić Stojisavljević obrazlažući sporazum rekla je da je kazna adekvatna težini krivičnog djela i okolnostima pod kojima je djelo počinjeno.

Kako je navela optuženi je isplatio štetu pričinjenim krivičnim djelom i od početka je sarađivao sa tužilaštvom.

„U ovakvim okolnostima zakon predviđa ublažavanje kazne do tri mjeseca, a optuženom je ona ublažena za dva mjeseca. Smatramo da će se postići svrha kažnjavanja“ rekla je tužilac.

Kako je navela u početku je vođena istraga za zloupotrebu službenog položaja, ali prikupljeni dokazi su pokazali da se  radi o nesavjesnom radu i istraga je pokazala da u ovom slučaju nije počinjeno koruptivno krivično djelo.

Gajić je presudom obavezan da plati sudske troškove od 500 KM, kao i sudski paušal od isto toliko novca.

Sudija Dragosavljević kazao je da je Pravobranilaštvo Repulike Srpske povuklo zahtjev za nadoknadu štete u ovom slučaju jer je optuženi to već izmirio i platio 82.320 KM odštete.

Gajića je tužilaštvo teretilo da je sproveo postupak javne nabavke zaštitnih odijela i maski za potrebe bolnice, kao i za JU „Dom za starija lica Doboj“ pregovaračkim postupkom bez objave obavještenja o nabavci, ukupne vrijednosti 136.918 KM sa PDV-om.

Prema optužnici svjesnim kršenjem zakona i drugih propisa i propuštanjem nadzora, koji se ogleda u tome da je umjesto ugovorene medicinske isporučena nemedicinska roba, oštetio budžet grada Doboja za 82.320 KM.

Radi se o razlici između nabavne i krajnje prodajne cijene opreme.

Gajić je ugovor o nabavci zaštitnih odijela i maski zaključio sa agencijom “Travel for fan” d.o.o Banjaluka, koja nije ispunjavala kvalifikacione uslove za učešće u predmetnoj nabavci, jer se radi o putničkoj agenciji.

Tako su umjesto zaštitnih odijela bolnici isporučena ona bez deklaracije i adekvatne zaštite, a  umjesto profesionalnih zaštitnih naočara, naočare za varenje.

Gajić je uhapšen u akciji Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske 6. oktobra 2021. godine, u sklopu istrage o takozvanim “korona ugovorima”, a u okviru istrage podSJetimo uhapšen je bio i direktor turističke agencije “Travel for fun” Saša Marković, kao i direktor Instituta za javno zdravstvo Branislav Zeljković te još nekoliko lica, zbog sumnje da su počinili krivična djela u procesima nabavki tokom trajanja pandemije koronavirusa, pišu Nezavisne

 

Povezane vijesti

Najnovije vijesti