Direktor Doma Zdravlja: Nije se dugo čekalo na vozilo za Zenicu

Direktor Doma Zdravlja: Nije se dugo čekalo na vozilo za Zenicu

435
0
PODIJELI

Edina Mehmedović, majka šestomjesečne bebe iz Tešnja koja je umrla 6. maja ove godine, javila se našoj redakciji tvrdeći da su ljekari u tamošnjem Domu zdravlja “Izudin Mulabećirović Izo” svojom sporom reakcijom doprinijeli smrti njenog djeteta.

Beba se razboljela noć prije smrti, a tog kobnog dana su je odveli u Opću bolnicu Tešanj. Mehmedović navodi kako beba tamo nije primljena jer je u trenutku kada su došli radila samo jedna doktorica koja je bila na sastanku. Zato su s bebom otišli u Domu zdravlja “Izudin Mulabećirović Izo”, gdje je dijete imalo otvoren zdravstveni karton.

“U toku noći beba je imala temperaturu 39 stepeni, koja je bila skinuta u roku sat vremena uz pomoć sirupa. Nakon toga je povraćala nekoliko puta. U jutarnjim satima je pojela posljednji obrok i nije povratila, ali je počela blago modriti po ušima i usnama i imala je otežano disanje. Doktorica nas je odmah primila te bebu pregledala formalno i brzinom svjetlosti nas uputila u Kantonalnu bolnicu u Zenici pod simptomom upale pluća. Faktički bili smo isjerani iz ordinacije, da li iz razloga jer je slučaj hitan ili da skine odgovornost sa sebe”, pita se majka.

Mehmedović: Dugo smo čekali vozilo za Zenicu

Nadalje, Mehmedović tvrdi kako su onda nastali problemi, jer su s bolesnom bebom morali čekati skoro sat da vozilo hitne pomoći, odnosno Doma zdravlja, bude spremno da ih preveze u Zenicu.

“Nisu imali na raspolaganju medicinsko osoblje koje bi nam bilo u pratnji do Zenice, tako da smo već gubili sudbonosne trenutke. Kada smo pronašli dugo traženu pratnju, bebi je bio potreban kisik, ali nije bilo vozila hitne pomoći kod kojeg je bio osposobljen aparat za kisik. Sjeli smo u jedno vozilo, gdje nije bilo kisika, pa smo prešli u drugo, gdje nas je opet zadesila ista situacija. Hitna pomoć je raspolagala i trećim vozilom, ali nije bilo zadužene osobe za to vozilo, jer je dotična bila na doručku, pa nam ključ od pomenutog vozila nije bio dostupan. Naposljetku smo poslani u prostorije hitne medicinske pomoći u Tešnju gdje je uključen kisik. A tu je bila pristuna i doktorica sa dvije medicinske sestre kojima je bilo čudno što je bebi dat samo kisik u takvom stanju”, tvrdi majka.

Ona tvrdi da su još neko vrijeme čekali vozilo s kisikom, kao i odgovornu osobu da se vrati s doručka i popravi aparat za kisik.

“Čekali smo 50 minuta kao hitan slučaj da krenemo za Zenicu, a bebi nije bila ukazana prva pomoć koja je na očigled svih bila potrebna”, dodaje majka preminule bebe.

Tvrdi da je volonterka, odnosno medicinska sestra, tokom vožnje do Zenice tvrdila da je “beba dobro”, dok su roditelji dijete naizmjenično držali na rukama u vozilu.

“Na ulazu u Zenicu, 10 minuta prije dolaska je beba pokazala određene reakcije na što je opet medicinska sestra odgovorila da je stanje bebe stabilno, bez da je provjerila diše li i ima li puls”, navodi.

Majka kaže kako su ljekari u Zenici odmah reagila, te da je liječnica koja ih je dočekala pitala medicinsku sestru iz pratnje za stanje bebe, na šta je ona odgovorila da je dobro.

“Energičan odgovor doktorice je bio: ‘Ma šta dobro, beba ne diše’. Istog trena je liječnica pristupila reanimaciji bebe. Cijeli tim ljekara se okupio u roku deset sekundi da spasi našu bebu, ali bezuspješno”, kaže Mehmedović.

Roditelji navode da je beba do te večeri bila potpuno zdrava, odnosno da joj nije dijagnosticirana bilo kakva bolest. Napominju i to da je beba šest dana prije smrti primila vakcinu.

Nad bebom je izvršena i obdukcija te je roditeljima rečeno da je uzrok smrti respiratorna insuficijencija, odnosno nemogućnost pluća da vrši efikasnu razmjenu plinova kisika i ugljičnog dioksida.

Otac i majka bebe kažu da još uvijek nisu u stanju da razmišljaju o eventualnom pokretanju tužbe protiv ljekara i Doma zdravlja koje smatraju odgovornim.

Direktor Doma zdravlja: Nije se toliko čekalo

“Svjesni smo da je njoj smrt tad bila određena, ali lakše bi bilo podnijeti da su se barem potrudili da nešto urade, čisto da ne izgubimo povjerenje u zdravstvo na koje smo prinuđeni da se oslanjamo”, kaže majka bebe.

Hidajet Mudrov, direktor Doma zdravlja “Izudin Mulabećirović Izo” za Klix.ba je kazao da su pripreme za polazak u Zenicu trejale mnogo kraće te da će tražiti napismeno izjave od svih uposlenika Doma zdravlja koji su bili uključeni u slučaj.

“Moramo uzeti izjave od svih, vozača, sestara, od svih, da bi imali kompletnu sliku. Roditelji se meni nisu obraćali, nisam razgovarao s njima i nisam imao nikakvog doticaja s tim slučajem”, kazao je Mudrov.

On navodi da je direktor te zdravstvene ustanove tek šest mjeseci te da ne može govoriti o tome da li se ranije nešto slično dešavalo i da li je bilo problema sa transportom pacijenata.

“Sva tri vozila su ispravna. Kisik je bio uključen kod bebe, tako da će biti izjave svih…, sve će biti napismeno, sve bi to trebali imati”, kaže direktor Doma zdravlja.

Na pitanje kako to da već sada ne zna ili možda zna koliko se čekalo na polazak za Zenicu, Mudrov je ustvrdio da se nije čekalo 50, već od 10 do 12 minuta.

“Svaki vozač koji je bio tu, sestre, komplet svi će dati napismeno izjave. Mene niko od roditelja nije nazvao. Za tvrdnje roditelja sam saznao sinoć, tako da sam jutros intervenirao, a i prije sam sa svima razgovarao kada se slučaj desio. Bit će izjave svih uposlenika objedinjene na jednom papiru”, izjavio je direktor Mudrov za Klix.ba.
(Klix.ba

NEMA KOMENTARA