9.3 C
Tešanj
Ponedjeljak, 4 Marta, 2024

Direktor i članovi odbora tešanjske osnovne škole optuženi za namještanje konkursa

Općinski sud u Tešnju potvrdio je optužnicu koju je Tužilaštvo Zeničkog-dobojskog kantona podiglo protiv Elvedina Ahmića, Muhibije Đogića, Ruvejde Karahmet, Belmine Alić i Halide Džafić zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.

Ahmić se tereti da je u svojstvu direktora OŠ “Džema Bijedić” Miljanovci u općini Tešanj iskoristio svoj službeni položaj kako bi zaposlio O.M. na neodređeno vrijeme kršeći Kriterij o načinu bodovanja kandidata prilikom zasnivanja radnog odnosa nastavnika, stručnih saradnika, odgajatelja i ostalih radnika u osnovnim i srednjim školama i džačkim domovima ZDK.

Kako se navodi u optužnici, on je primio u radni odnos na mjesto nastavnika razredne nastave O.M. koji je bio pod rednim brojem 22. i tu odluku dostavio Školskom odboru na postupanje, a ne kandidata M.S. pod rednim brojem 21. kako je po pravilima trebalo. M.S. nije odustao od izbora na navedeno mjesto jer nisu pribavili njegovu pismenu izjavu, što je bio uvjet da se izabere sljedeći kandidat.

Sa O.M. je potpisao Ugovor o radu na neodređeno vrijeme u punoj normi i pored toga što je M.S. blagovremeno podnio prigovor Školskom odboru u kojem je naveo na propuste u provođenju procedure koja se odnosi na njegovo učešće u ovom konkursu. Ovim su teže povrijeđena njegova prava, a ostvarena koristi za O.M.

Članovi Školskog odbora Đogić (predsjednica), Karahmet, Alić i Džafić se terete da su krajem augusta i početkom septembra prošle godine kao odgovorne osobe iskoristile svoje službeni položaj na način odobrile zapošljavanje kandidata O.M. kako im je direktorica Ahmić dala na dalje postupanje, a prigovor M.S. odbile kao neosnovan iako su znale da je prekršena procedura (Kriterij i Pravilnik o radu OŠ).

Konkurs je bio objavljen u listu “Naša riječ” 7. augusta 2018. godine.

Direktor Ahmić se tereti za zloupotrebu položaja, a članice Školskog odbora se terete da su počinile krivično djelo zloupotreba položaja u saučiniteljstvu.

Prema Krivičnom zakonu FBiH osobe koje počine ovo krivično djelo mogu se kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina, piše klix.

 

Povezane vijesti

Najnovije vijesti