16.3 C
Tešanj
Subota, 2 Marta, 2024

Direktor Zavoda za bolesti ovisnosti ZDK, Amir Čustović: Broj ovisnika o heroinu se smanjuje

Ovisnost o teškim drogama i psihoaktivnim supstancama problem je kojem je teško stati ukraj, a dostupnost droga čak i srednjoškolcima dodatno otežava situaciju.

Ovo je za „Dnevni avaz“ kazao Amir Čustović, direktor Zavoda za bolesti ovisnosti ZDK, koji se dotakao i teme o broju pacijenata ovisnih o nekoj vrsti droge u Zeničko-dobojskom kantonu.

Odlični rezultati

– Zavod postoji od 2005. godine i ostvarili smo do sada odlične rezultate, na koje možemo biti ponosni – kazao je Čustović te dodao da od 2017. godine, otkad je on u Zavodu, brojke opadaju je te manje ljudi ovisnih o teškim drogama.

Broj ovisnika o heroinu opada, od 2022. do sada u Zavodu ima 297 pacijenata. Tačnije, prevalencija iznosi 0,08 posto ovisnika. Drugi parametar, koji je vrlo bitan, a to je uspješnost u liječenju, iznosi oko 30 posto u Evropi, a u BiH oko 20 posto – istakao je Čustović.

Kazao je i to da rezultati Zavoda iz dan u dan pokazuju bolju situaciju na terenu.

Jedinstven program

Ovaj zavod, jedini u BiH, ali i regionu, ima program usmjeren ka pacijentu, odnosno pokrivaju sve kantone.

– U praksi to znači da osoblje Zavoda ide u sve kantone. Zahvaljujući dobroj saradnji s domovima zdravlja, idemo u svaku općinu, pronalazimo i uspostavljamo dijagnoze i dijelimo terapije na terenu – rekao je Čustović.

Dodao je da se na ovaj način poboljšava kvalitet usluge, ali i pomaže ljudima kojima je pomoć potrebna.

– Znamo da neki pacijent koji ima 10 KM da dođe do Zenice, naprimjer iz Vareša, prije će dati te pare na neku supstancu, ovako mi odemo, uspostavimo dijagnozu i na taj način pomognemo – pojasnio je Čustović.

Životna situacija

– Uglavnom pacijenti koji uđu u svijet ovisnosti imaju ispod 20 godina. Žele da prebrode svoje emotivne krize, prepreke, teška životna situacija ih natjera da pronađu neke olakšice poput droge – rekao je Čustović.

 

Povezane vijesti

Najnovije vijesti