22.1 C
Tešanj
Petak, 24 Marta, 2023
spot_img

Divlja deponija smeća u centru Jelaha

Da li vam je poznato gdje se nalazi ova deponija smeća?Svake godine u sklopu kulturno sportske manifestacije „Jelaško ljeto“ a u organizaciji MZ Jelah provodi se i eko akcija. Ove godine tačnije 8.juna pod sloganom „Oćistimo Jelah u jednom danu“ organizovano je čišćenje Jelaha. Kao i predhovnih godina u akciji su učestvovali pionirke i pioniri Dobrovoljnog vatrogasnog društva Jelah, sa njihovim stariješinama, članovi eko sekcije Osnovne škole „1.mart“ Jelah, sa rukovodiocem sekcije, članovi Jedinstvene organizacije mladih Jelah i drugi građani kao pojedinci.

Uglavnom svake godine ista lica. Većina prisutnih je učesnik ove eko akcije od formiranja kulturno sportske manifestacije „Jelaško ljeto“. Opravdano su bili odsutni članovi Lovačkog udruženja sekcije Jelah, dok nam odustvo članova ribarskog udruženja „Jelah-Tešanj“ nije bio poznat.

Članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva imali su zadatak da čiste industrijsku zonu Ciglana. Smeće smo spakovali u plastične vreće i deponovali na platou Rastoka, koje su odvezli radnici KP „RAD“ sa velikim zakašnjenjem. Po povratku sa obavljenog zadataka degustiran je vrlo dobri gulaš kojeg su pripremili predstavnici MZ Jelah.dep2

Krenuli smo kući kada je uslijedilo veliko razočaranje. Na samom izlazu sa platoa Rastoka samo pedesetak metara od reginalnog puta Jelah- Prnjavor ogromna količina smeća dep3

 Ovo treba biti sramota svih nas. Bilo me je stid djece koja su možda po prvi put učestvovala u ovoj akciji. U proteklih desetak godina koliko traje akcija uvijek smo smatrali da mi sami moramo čistiti svoj Jelah. Interesantno je da se pomenuta divlja deponija dijelom nalazi na privatnom posjedu vl. Jurić Edvarda-Ede koji je teško bolestan. Ne bi bilo korektno prema našem komšiji i prijatelju i očekivati da on nešto uradi kada je vezan za bolesnički krevet već 8 mjeseci. Rukovodstvo MZ Jelah učinilo je što je u njihovoj nadležnosti. Naime stariji učesnici eko akcije su u navedenoj deponiji pronašli fiskalne račune pojedinih ugostiteljskih objekata i pekara u Jelahu, koji su se odlučili odlagati smeće u centar Jelaha što do sada nije bio slučaj. Isti su predati nadležnom inspektoru općine Tešanj.

Napominjemo da je akcija provedena 8.juna te da je prošlo jako puno vremena što pokazuje da nadležni nisu zainteresovani za rješenje ove divlje deponije. Zbog navedenog je početni naslov UPOMOĆ!. Kome da se obratimo? Da li pomenuta pravna lica imaju kante ili kontejnere za smeće jer je odvoz istog organizovano od strane Komunalnog preduzeća „RAD” Tešanj i zakonska obaveza je za sve građane.

U ovom slučaju nekako gordo zvuči onaj poznati slogan „Tešanj sredina ekoločke svijesti i reda”. Izgleda da se odnosi samo na usko gradsko jezgro grada Tešnja.
Ponovimo još jednom UPOMOĆ!
Maglić Sead
Izvor: Antena Radio

Povezane vijesti

POVEŽITE SE

58,532FansLike
294FollowersFollow
2,040SubscribersSubscribe

Najnovije vijesti