18.1 C
Tešanj
Nedjelja, 21 Jula, 2024

Dizajnerski namještaj Artisan iz Tešnja: Opremaju radnje “Louisa Vuittona” i “Hermesa”

Bosansko čudo danas najveća tržišta ima u Belgiji, Nizozemskoj, Francuskoj i Njemačkoj, a puno se prodaje i po SAD-u i Aziji. Samo su u Južnoj Koreji prisutni u jedanaest trgovina s drugim top brendovima, a prodaju se i u Hong Kongu, Tajvanu i Kini.

Kada je porodica Ćostović odlučila da ljubav prema drvetu pretvori u ozbiljan biznis, te da u sred Bosne proizvodi skupi dizajnerski namještaj za strano tržište, gledali su ih s nevjericom.

Trenutno svojim namještajem opremaju i Hermesove radnje diljem svijeta. Posljednja narudžba otpremljena je u Tokio.

Opremali su i butike “Louisa Vuittona”, a prije dvije godine i jedan dio seta za američki film „Angel has Fallen“ s Džerardom Batlerom (Gerard Butler) i Morganom Frimenom (Freeman).

Vlasnici Artisana su diskretni, ali poznato je da je Kristijan Bejl (Christian Bale) zaljubljenik u njihove komade, a i Kevin Spejsi (Spacey) je svoj dom ukrasio namještajem iz Tešnja. Najskuplji komad koji izrađuje Artisan je komoda WU poznatog dizajnerskog studija Pang iz Bergama. Njezina izrada je najkompleksnija.

  • Majstori Artisana ručno lijepe i spajaju dijelove, a onda kreće finalna obrada, fino brušenje i na kraju uljenjeMajstori Artisana ručno lijepe i spajaju dijelove, a onda kreće finalna obrada, fino brušenje i na kraju uljenjeFOTO: AVAZ

U proizvodnji koriste drvo evropskog oraha, hrasta, brijesta, trešnje, javora i jasena…Rade namještaj i od američkog oraha koji naručujemo iz SAD.

Ali posebnost Artisan proizvoda je u ručnom je radu. Njihovi majstori ručno lijepe i spajaju dijelove, a onda kreće finalna obrada, fino brušenje i na kraju uljenje. Artisan je malobrojna kompanija u Evropi koja cijeli proces proizvodnje kontrolira sama.

dnevni avaz

Povezane vijesti

Najnovije vijesti