13.3 C
Tešanj
Nedjelja, 26 Maja, 2024

Đaci hrle u kuhare i automehaničare: “Tu je šansa za zaradu”

Anto Vidović, dugogodišnji direktor Obrtničke i industrijske graditeljske škole u Novom Zagrebu, ne pamti da je ikada u ljetnom roku imao popunjenu upisnu kvotu. Za upis učenika u prvi razred 15 trogodišnjih obrtničkih programa, s ukupno 144 mjesta, prijavila su se čak 853 kandidata.

Direktor je prvo mislio da je riječ o greški u sistemu, a potom se danima zadržao u osjećaju pozitivnog šoka – da četvoro učenika na kraju nije odustalo od upisa, škola prvi put od svog osnivanja 1991. godine ne bi imala jesenji rok.

Za usporedbu, niz godina škola je upisivala 70-ak učenika. Riječ je o dobro poznatom i dugogodišnjem trendu slabog interesa za upis u obrtnička zanimanja zbog preferencije učenika i njihovih roditelja prema gimnazijama i četvorogodišnjim stručnim školama. Međutim, trend se ipak lagano mijenja. Najveći interes ove sezone Obrtnička škola ima za instalatere grijanja i klimatizacije. Za 18 upisnih mjesta prijavilo se više od 100 kandidata, od kojih je za 50-ak to bio prvi izbor, kaže direktor. Slično je s keramičarima.

Dogodio im se još jedan presedan: prvi su put u program autolakirera upisali djevojku. U toj su školi djevojke rijetke, ove ih se godine upisalo desetak, većinom u program staklara i pismoslikara, no ima i budućih fasaderki i dimnjačarki. Upravo njihovim upisom u školi su se dosjetili nove ideje za promociju stručnih zanimanja. Naime, u jednoj od televizijskih reklama učenica ove škole, koja se obrazuje u programu rukovalac samohodnim građevinskim strojevima – kolokvijalno, bagerista – otvara mnogima omiljeno piće uz pomoć bagera.

Porast interesa za obrtnička zanimanja i u nizu drugih škola potvrđuju podaci iz upisne baze Ministarstva nauke i obrazovanja Hrvatske. U ovogodišnjem ljetnom roku upisalo se gotovo 400 učenika više nego u oba lanjska roka, ljetnom i jesenjem. Lani se, naime, u oba roka upisao 9321 učenik, a sada u ljetnom njih 9710. Prema uporednoj upisnoj listi ovogodišnjeg ljetnog i oba lanjska roka koju je dostavilo Ministarstvo, od 100 trogodišnjih zanimanja, njih 58 bilježi rast, a devet programa upisalo je ovoga ljeta jednak broj učenika kao i lani na oba roka. navodi Jutarnji.hr.

Najveći je porast broja upisanih u programu kuvar, koji je u ljetnom roku upisao 61 učenik više nego u oba lanjska, pa ih je ukupno upisanih sada 1174. Slijede automehatroničari kojih je na ljetnom roku 47 više nego u oba lanjska. Škole su ih upisale 392. Raste broj i u programu CNC operatera – 71 više nego u lanjska oba roka (ukupno je prvi razred upisalo njih 618), a bilježi se i rast broja u upisu konobara jer je pravo upisa u ljetnom roku ostvario ukupno 521 učenik, 61 više nego u oba lanjska roka. Rast broja bilježe i stolari, keramičari-oblagači, slastičari, pa i pekari, podopokrivači, stolari, željeznički saobraćajni radnici, zidari, vrtlari, ponešto vodoinstalateri, instalateri grijanja i klimatizacije, fasaderi, pa i – dimnjačari. Slabo je i dalje s upisima u programe poput mljekara, brodograditelja i klesara.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti