19.7 C
Tešanj
Srijeda, 24 Jula, 2024

Dječakovi organi bili životni spas za dvije djevojke

Dvije djevojke uspješno se oporavljaju u Kliničkom centru Tuzla nakon što su im transplantirani organi 12-godišnjeg dječaka iz Tešnja, koji je 10. travnja preminuo u zeničkoj bolnici od posljedica teških ozljeda u prometnoj nesreći kod Jelaha pet dana ranije.

U istoj nesreći smrtno su stradale njegova sestra i majka, a njegov otac, unatoč nezapamćenoj tragediji i boli, dao je pristanak za eksplantaciju organa. Uz odobrenje Centra za transplantacijsku medicinu Federalnog ministarstva zdravlja, tako je izvršena eksplantacija dva bubrega.

– Budući da nismo imali maloljetnih osoba koje su odgovarajući primatelji organa, dogovoreno je da se to uradi najmlađim bolesnicima koji su na programu hemodijalize. Riječ je o dvije osobe od 25 i 26 godina. Od toga je jedna u psihomotornom zastoju rasta. Ti bubrezi su im odgovarali – kazao je poznati tuzlanski urolog dr. Mustafa Bazardžanović, navodeći kako su obje pacijentice stabilne. On očekuje da će uskoro napustiti bolnicu sa stabilnom bubrežnom funkcijom.

– Rani tok je jako uredan, nema znakova odbacivanja. Svi su pokazatelji da bi se to moglo završiti na perfektno dobar način – istaknuo je za Faktor dr. Bazardžanović, dodajući kako cijela priča ima i tužnu stranu jer, kako je naveo, zbog propusta odgovornih za zdravstvo u BiH, nisu iskorišteni svi organi.

– Ministarstvo je trebalo na vrijeme potpisati ugovor s Croatiatransplantom o razmjeni organa. Ono što smo mi trebali uraditi, uradili smo bez pogreške. U tom drugom dijelu imali smo pravne prepreke da nije potpisan ugovor između dvije zemlje i na taj način bilo nam je onemogućeno ponuditi organe u razmjenu preko Hrvatske u Eurotransplant. I onda, kada bi našim bolesnicima trebao organ, mi bismo taj organ mogli povući u najkraćem vremenu i za nekoliko sati bismo mogli imati organe ovdje – objasnio je dr. Bazardžanović. Naglasio je kako je šef njihova kompletnog tima za abdominalnu transplantaciju uputio pismo federalnom premijeru Fadilu Novaliću u kojem traži da se ovaj problem riješi kako se u budućnosti slični problemi ne bi pojavljivali.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti