22 C
Tešanj
Petak, 24 Maja, 2024

Dobojlija se pridružio paravojnoj ruskoj jedinici „Wagner“.

Federalna uprava policije podnijela je Tužilaštvu Bosne i Herceogvine Izvještaj o počinjenom krivično djelu protiv Davora Savičića iz Doboja, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo „Protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama“ iz člana 162b. i „Organizovanje terorističke grupe“ iz člana 202d. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

U saradnji sa INTERPOL-om i Ministarstvom unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, Federalna uprava policije je prikupila dokaze da se lice Davor Savičić pridružio paravojnoj ruskoj jedinici „Wagner“.

Grupa Wagner ruska je privatna paravojna organizacija. Neki izvori tvrde da bi mogla biti bliska predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu. U Ruskoj Federaciji Wagner djeluje suprotno važećim zakonskim propisima koji službeno zabranjuju privatne vojne organizacije.Razni elementi grupe „Wagner“ povezuju se s neonacistima i ekstremizmom. Ova plaćenička vosjka aktivno je učestvovala u agresiji Rusije na Ukrajinu. Jevgenij Prigožin, vlasnik kompanije Vagner za angažovanje plaćenika poginuo je u padu aviona u blizini Moskve.

Izvor: zenit

Povezane vijesti

Najnovije vijesti