28.2 C
Tešanj
Petak, 19 Jula, 2024

Dobre vijesti za kupce: Ovim bi automobilima u 2024. godini mogla jako pasti cijena

Prekidi u opskrbnom lancu i brža dostupnost novih automobila u posljednjih nekoliko godina dovest će do približavanja cijena BEV-a očekivanjima, pri čemu će modeli Tesle, Audija, Fiata, Volva i BMW-a 2024. bilježiti pad cijena, prenosi yahoo.com.

Otkako je svijet izašao iz karantene zbog pandemije, stvorila se tržišna prilika za proizvođače automobila. To im je omogućilo da se usredotoče na prodaju BEV-ova i iskoriste prednosti viših profitnih marži. Kvaka je bila u tome što je njihova ukupna prodaja pala, dok su zarađivali više novca. Sada vidimo proizvođače s motorima s unutarnjim izgaranjem (ICE) koji su bili zaostali zbog svojih unosnijih alternativa spremnih izaći iz tvornice.

U ključnim zemljama EU-a, vladine subvencije za kupnju BEV-a bliže se kraju, signalizirajući proizvođačima da snize cijene. Potražnja za BEV-ovima nije tako visoka kao za ICE opcijama u svim zemljama, a u Njemačkoj, Norveškoj i Švedskoj potrošači se odlučuju za jeftinije ICE alternative. Vozači također još uvijek nisu raširenih ruku dočekali električna vozila zbog zabrinutosti oko njihove sigurnosti, dometa i cijene – zabrinutosti koje također sprječavaju BEV da dominiraju tržištem.

Popularni BEV modeli koji će doživjeti pad cijena uključuju Tesla Model Y, Tesla Model 3, MG4, Škoda Enyaq i BMW i4. Tesla Model Y bio je najprodavanije električno vozilo 2022. i 2023. godine. On i Model 3 ostvarili su veći uspjeh u prodaji u Francuskoj nego u Njemačkoj. S obzirom na manjak tvorničke ponude, proizvođači poput BMW-a i Volkswagena moraju se okrenuti održavanju tržišnog udjela, a ne nadmašivanju konkurencije, što dovodi do predstojećih padova cijena.

Ostali BEV-ovi koje treba razmotriti u odnosu na ICE zbog njihove relativne pristupačnosti uključuju Cupra Tavascan, Volkswagen ID.7, Renault 5 E-Tech, Kia EV9 i Hyundai Ioniq 5 N. Oni koji su u nedoumici oko kupnje novog automobila ove godine možda ne bi trebali čekati predugo, budući da firme izvješćuju o pozitivnijim izgledima kako se približavamo 2025. – što znači da nećete imati predugo da iskoristite smanjene prodajne cijene, prenosi Bosna Info.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti