14.7 C
Tešanj
Utorak, 16 Aprila, 2024

Dobri ljudi prepoznali rad jedinog sokolskog društva kod bh. Hrvata

Brojne kulturne i sportske aktivnosti povezale su predstavnike sva tri naroda u BiH

Hrvatski sokol Usora slavi 5. obljetnicu svog postojanja i rada, zahvaljujući tome što je 2010. nekolicina Hrvata s područja općine Usora i Tešnja na čelu sa Željkom Joskić došla na ideju da ožive rad sokolskih udruga u BiH kod Hrvata.

Vrlo brzo se krenulo s ideje na djela te je već u ožujku 2010. održana osnivačka skupština na kojoj su izabrani prvi članovi poglavarstva, a za poglavara je izabran Željko Joskić.

Potaknuti radom hrvatskih sokolskih udruga u povijesti, te činjenicom da je Hrvatski sokol Usora jedina sokolska udruga kod Hrvata u Bosni i Hercegovini, krenuli su u žurne aktivnosti k organiziranju niza kulturno-sportskih manifestacija.

Joskić nam je rekao da rad HSU može biti za primjer mnogim udrugama širom BiH nadasve kada je riječ o multikulturalnosti jer mnoge aktivnosti koje je činio i koje čini HSU su povezane i spona kod sva tri naroda u BiH. Organizirali su utrke “Trčanjem do zdravlja” i memorijala “Mario Jozić” za sve poginule tinejdžere i tinejdžerice Hrvate, Bošnjake i Srbe, uređivanje kulturno-sportskog centra “Marsonia”, Sport Studia za sport, rekreaciju i razonodu pri kojem radi fitness-centar “Gladiator”, plesna škola, zumba i dr. Potpisivali su i prvu povelju o suradnji u povijesti sokolskih udruga s Hrvatskim sokolom Osijek gdje je poglavar Miroslav Čakalić dao potporu u radu Hrvatskom sokolu Usora.

Vrijedno je istaknuti da je HSU u suradnji s hrvatskim izdavačkim zavodom izdao knjigu “Jedra žedna vjetra”, te je počeo i izdavati novine u općini Usora koje nose naziv “V'SOR”.

Sagrađena je i kapelica posvećena Gospi Šenštatskoj, jedinstvena u BiH jer je posvećena upravo Gospi iz Šenštata koju je u dva navrata pohodio pater Kristof.

Unatoč izuzetno teškoj 2015. godini Hrvatski sokol Usora je nastavio sa svojim djelovanjem te organizirao prvi šahovski turnir u općini Usora u 21. stoljeću gdje su osim natjecatelja iz BiH sudjelovali i natjecatelji iz EU. HSU je također pomogao odlazak mlade ljepotice Katarine Joskić iz Usore na Drugu reviju najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan RH koja je održana u Tomislavgradu.

Večernji List

Povezane vijesti

Najnovije vijesti